top of page

Grilovaná ryba s tahini omáčkou a portobello s avokádovým salátkem

Aktualizováno: 4. 1. 2024

Nelekejte se příliš složkového názvu. Je to jídlo anszvaj. Rybu hodíte na gril nebo na pánev a mezitím jednoduše smícháte pár ingrediencí. A máte luxusní večeři pro dva. Hlavní je, aby ryba byla čerstvá, avokádo dozrálé a koriandr krásně voňavý.

Tahini pasta je geniální nejenom na hummus, ale i třeba do salátových dresingů či omáček k masu. Je to taky moc zdravá pochutinka- jedna lžička sezamových semínek obsahuje 88mg vápníku, 2 mg železa (což je asi 15% doporučené denní dávky, takže pokud trpíte anémií, tahini is your thing!) a magnézium. No a skoro všechny typy vitamínu B, který je zásadní pro náš imunitní a nervový systém. Kromě dalšího. Tahini pasta tedy stoprocentně patří mezi na poličku ve špajzu mezi další superfoods.




Ingredients

  1. 2 filety libovolné bělomasé ryby

  2. 2 žampiony portobello

  3. 1 avokádo

  4. libovolné výhonky

  5. Na omáčku:

  6. 2 lžíce tahini pasty

  7. 1 lžíce sójovky

  8. 2 lžíce limetkové šťávy

  9. cca 2,5 cm kousek nastrouhaného zázvoru

  10. Na avokádový salátek:

  11. Avokádo (uzrálé!)

  12. Hrstka koriandrových lístků

  13. Šťáva z ¼ limetky

  14. sůl

Instructions

  1. Houby očistíme, dáme do pekáčku, zakápneme olejem (seznamovým, kokosovým, olivovým) a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů na zhruba 25 minut.

  2. Mezitím rozkrojíme avokádo, vyndáme z něj pecku a lžící vydlabeme po malých kouskách.

  3. V misce smícháme avokádo s nasekaným koriandrem, šťávou z půlky limetky a osolíme.

  4. Rybu omyjeme, osušíme a hodíme ideálně na gril, případně grilovací pánev.

  5. Mezitím si připravíme omáčku z tahini pasty- jednoduše všechny ingredience smícháme a vyšleháme. Pokud se vám nechce se zázvorem strouhat, hoďte všechno do mixéru.

  6. Portobello naplníme avokádovým salátkem, podáváme s rybou, tahini omáčkou, klíčky a limetkovými skrojky.

3.5.3208

1 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comentarios


profile_pic_medium-200x300.jpeg

O mně

Miluju jídlo a miluju vaření. Miluju všechno kolem jídla- koukat se na něj, čuchat si k němu, vymýšlet ho, skladovat ho, dávat ho.

Vaření pro mě funguje jako terapie- někdo si chodí zaboxovat, já se na pár hodit zavřu v kuchyni a dělám třeba pořádný, táhlý vývar. Nebo vykostím kuře, udělám ho s fáší, kostru vyvařím na polívku s mandlovými knedlíčky… Mozek si u toho odpočine, ruce pracují naučenými pohyby, hlava přemýšlí jenom o tom, jestli mám do těch knedlíčků petržel. A ke konci toho procesu, když už se celým bytem jenom táhnou takové ty domácí vůně, je uvnitř zase klid. čtěte více

  • Facebook Vylizanytalir.cz - bezlepkové recepty
  • Instagram Vylízaný talíř
  • Pinterest
talir insta  cover.png

© 2024 by Georges & Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page