top of page

Fenyklový salát s pomerančem a lískovými oříšky

Aktualizováno: 31. 12. 2024

Znám spoustu lidí, co se oklepou když slovo fenykl jenom zaslechnou. Natož že by ho měli sníst! Fuj! Ale není se čeho bát. Tenhle salát je zaručeným způsobem, jak je tuto skvělou zeleninu naučit jíst. Možná ani nepoznají, že jedí TEN fenykl, když jim to neřeknete. A budou se jim dělat boule za ušima. Kombinace oliv a pomeranče je nepřekonatelná, a opražené oříšky, ty zas tak krásně voní… No a teď si vemte, jak je fenykl neuvěřitelně zdravý – obsahuje 14% DDD vitamínu C, 11% vlákniny, tzn. že funguje i jako skvělá prevence rakoviny tlustého střeva, 10% draslíku, 6% kyseliny listové, a je jedinečným zdrojem ftalidů, polyacetylenů a kuraminů, tedy látek, které chrání před rakovinou. Účinky fenyklu znaly již starověké civilizace- Egypťané, Arabové a Číňané- na břišní křeče, proti nadýmání, odvar z fenyklu se pak používal při různých zánětech a infekcích; působí totiž antibakteriálně a antimykoticky. Fenykl chutná nasládle, až trochu po lékořici, je na skus krásně křehký a je skvělý jak čerstvý, tak ve slaných koláčích či rozpečený jen tak s olivovým olejem, pepřem a solí.

Fenyklový salát s pomerančem a lískovými oříšky


Ingredients

  1. 1 bulva fenyklu nakrájená na tenké plátky

  2. 2 pomeranče

  3. 2 lžíce šťávy z biocitronu

  4. ¼ hrnku zelených oliv

  5. ⅓ hrnku lískových oříšků

  6. 2-3 lžíce olivového oleje

  7. mořská sůl, čerstvě namletý pepř

Instructions

  1. Nejdříve si nakrájíme fenykl. Bulvu rozkrojíme napůl, vyřízneme tvrdé jádro, položíme krojnou stranou na prkénko a krájíme na tenké nudličky. Rozhodně použijte fenykl celý, tzn. včetně zelených částí!

  2. Přendáme do mísy a smícháme s citronovou šťávou.

  3. Okrájíme kůru z pomerančů a vykrájíme jednotlivé měsíčky (bez šlupky) a přidáme k fenyklu.

  4. Do salátů přidáme olivy (můžeme lehce nasekat), olivový olej a sůl a pepř podle chuti.

  5. V pánvi na sucho opražíme lískové oříšky (do rozpálené pánve- bez oleje- je nasypeme v jedné vrstvě a občas s pánví pořádně zatřeseme, aby se opražily ze všech stran. Když začínají vonět a hnědnout, vypneme sporák a necháme je „dojet“. Pozor, aby se nepřipálily, je to raz dva!).

  6. Salát posypeme oříšky a můžeme podávat.

3.2.2929

food_tere_27
food_tere_28
1 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comments


profile_pic_medium-200x300.jpeg

O mně

Miluju jídlo a miluju vaření. Miluju všechno kolem jídla- koukat se na něj, čuchat si k němu, vymýšlet ho, skladovat ho, dávat ho.

Vaření pro mě funguje jako terapie- někdo si chodí zaboxovat, já se na pár hodit zavřu v kuchyni a dělám třeba pořádný, táhlý vývar. Nebo vykostím kuře, udělám ho s fáší, kostru vyvařím na polívku s mandlovými knedlíčky… Mozek si u toho odpočine, ruce pracují naučenými pohyby, hlava přemýšlí jenom o tom, jestli mám do těch knedlíčků petržel. A ke konci toho procesu, když už se celým bytem jenom táhnou takové ty domácí vůně, je uvnitř zase klid. čtěte více

  • Facebook Vylizanytalir.cz - bezlepkové recepty
  • Instagram Vylízaný talíř
  • Pinterest
talir insta  cover.png

© 2024 by Georges & Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page