top of page

Domácí, zdravá Nutella bez éček

Aktualizováno: 4. 1. 2024


Terez_Kveten08

Domácí Nutella


Přiznám se, že když jsem před pár lety dělala tuhle dobrotu poprvé, sežrala jsem ji rovnou z mísy na posezení. Hned. Všechno. A bez výčitek. Dneska už jsem schopná dojít tak daleko, že si ji třeba i namažu na chleba. Když jsem rychlá. Fantastický taky je vydloubnout šťopku z jahod, udělat tam trošku větší dírku a Nutellou ji naplnit. Plněný jahody Nutellou! Děti budou nadšený, a vy nebudete mít pocit, že do sebe ládujou zbytečný cukry a celou řadu jistě velice zdravých Éček, o palmovém oleji nemluvě. Nebo na lívance. Do zmrzliny. Anebo prostě jen tak, jako to jím já.

Tahle zdravá Nutella je na rozdíl od té z obchodu skutečně z lískových oříšků, a jinak obsahuje jenom kakao a javorový sirup. Nad kvalitou všeho máte kontrolu a víte tak přesně, co mlsáte. Po netu a blozích běhá poslední dobou několik různých variant na Nutellu- s rozpuštěnou čokoládou kupříkladu, tuhle mám ale vyzkoušenou a chutná mi ze všech nejvíc. Jinak pardon, že na fotkách vyšla tak tmavě, ve skutečnosti to není taková tragédie a není tak tmavá, ale prostě halt někdy není to nejlepší světlo 🙂

Jo, a recept na tuhle parádní bezlepkovou Šumavu pošlu příští týden.


domaci_nutella


5.0 from 2 reviews

Save Print

Ingredients

  1. 3 hrnky lískových oříšků

  2. ½ hrnku javorového sirupu

  3. 3 lžíce kakaa

  4. cca ½ hrnku vody

  5. (případně trochu kokosového oleje, plánujete-li Nutellu sníst hned, ale není nutné)

Instructions

  1. Předehřejte troubu na 160. Na plech vyložený pečícím papírem v jedné vrstvě nasypejte oříšky. Dejte to vyhřáté trouby a pečte 12-15 minut, dokud nemají popraskané šlupičky a krásně nevoní. Bacha, čas od času to zkontrolujte, mají tendenci se rychle na povrchu pálit.

  2. Nasypte je do čisté utěrky, tu jakoby uzavřete a třete, abyste se zbavili šlupek. Vyberte oloupané oříšky (nemusí to být na 100 procent, jak to půjde, něco na nich samozřejmě zůstane a to nevadí) a vhoďte do mixéru.

  3. A teď to přichází. Obrňte se trpělivostí. Takhle se vyrábí víceméně jakékoliv oříškové máslo (mandlové, kešu...), a člověk musí vydržet tendence tam přidat trochu oleje a trochu to naředit. Nebojte, chce to jenom čas. Musíte mixovat opravdu dlouho, dokud ořechy nepustí oleje, které mají v sobě. Pak vznikne krásná pasta. Mixovat musíme alespoň deset minut.

  4. Přidáme javorový sirup a kakao a znovu mixujeme, dokud se tyto tři ingredience důkladně nespojí.

  5. Poté začneme postupně, po troškách, přidávat vodu. Někdy není vůbec nutná, někdy ano, je to pokaždé jiné. Záleží na konzistenci, ale jde o to, aby se Nutella dobře mazala a nebyla příliš tuhá. Přidejte tedy tolik, kolik se vám bude zdát tak akorát, max. to bude tak zhruba ½ hrnku.

  6. Můžete samozřejmě přidat trošku kokosového oleje, jak říkají různé recepty, co kolují po internetu, ale je třeba mít na paměti, že pak Nutellu nemůžete skladovat v lednici, resp. před jejím použitím ji musíte dostatečně dlouho dopředu vyndat, aby to stihlo roztát.

3.3.3077

TerezFoto
6 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comentários


profile_pic_medium-200x300.jpeg

O mně

Miluju jídlo a miluju vaření. Miluju všechno kolem jídla- koukat se na něj, čuchat si k němu, vymýšlet ho, skladovat ho, dávat ho.

Vaření pro mě funguje jako terapie- někdo si chodí zaboxovat, já se na pár hodit zavřu v kuchyni a dělám třeba pořádný, táhlý vývar. Nebo vykostím kuře, udělám ho s fáší, kostru vyvařím na polívku s mandlovými knedlíčky… Mozek si u toho odpočine, ruce pracují naučenými pohyby, hlava přemýšlí jenom o tom, jestli mám do těch knedlíčků petržel. A ke konci toho procesu, když už se celým bytem jenom táhnou takové ty domácí vůně, je uvnitř zase klid. čtěte více

  • Facebook Vylizanytalir.cz - bezlepkové recepty
  • Instagram Vylízaný talíř
  • Pinterest
talir insta  cover.png

© 2024 by Georges & Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page