top of page

Domácí paštika

Aktualizováno: 4. 1. 2024

Od té doby, co jsem poprvé ochutnala paštiku domácí, jsem nikdy už žádnou nekoupila. Nehledě na to že po přečtení složení většinou dostanu infarkt- kůže, zbytky, Éčka… a tím pádem i velké riziko lepku. (Pro fajnšmekry třeba složení takové Májky: vepřové sádlo, vepřové maso, vepřová játra, vepřová kůže (celkem 76% hm.), voda, solící směs (sůl, konzervant E250), stabilizátor (E 410, E 407, E 508), cibule, koření, kořenící přípravek (zvýrazňovače chuti E 621, E635, extrakty koření, sůl, aroma). Obsah masa 25%. Obsah tuku max. 45%). No už se mi sbíhají sliny!!

Jenže všechno to pečení ve vodní lázni a další úkony mi v mých kuchařských začátcích trochu naháněly strach. Navíc to trvá dlouho. Zachránila mě moje kamarádka Olga, která taky fotí na tenhle blog, a poradila mi tenhle malý zázrak. Paštika hotová za půl hodiny a přísahám, že je geniální. Ještě se nenašel nikdo, kdo by po prvním soustě slastně nevzdychal. Dělám ji taky jako dárek, když jedu někam na návštěvu- je to neskutečně efektní (a nemusíte říkat, že to bylo za půl hodiny hotovo)). Můžete si ji taky libovolně ochutit, vynechat alkohol, dát jiné ořechy, přidat slaninku, čerstvý pepř, sušené ovoce… Prostě jako Jirka Babica, když nemáte limetku… Servírujeme ideálně se semínkovým chlebem.


food_tere_42
food_tere_45
food_tere_43

Ingredients

  1. 1 balení (cca půl kila) jatýrek (ideálně kachních)

  2. balení Lučiny

  3. hrst vlašských ořechů

  4. 5 plátků sušených rajčat (podle chuti)

  5. 10 snítek čerstvého tymiánu či oregana

  6. malý panák whiskey

  7. půl cibule

  8. 2 stroužky česneku

  9. cca centimetr široký plátek másla

  10. bobkový list

  11. pepř, sůl

Instructions

  1. Nejdřív játra musíme zbavit všech blan a nečistot. Na olivovém oleji osmahneme nasekanou cibuli a česnek spolu s bobkovým listem. Přidáme jatýrka, na ty zhruba půlku bylinek a orestujeme. Na závěr zalijeme alkoholem a necháme odpařit.

  2. Necháme trošku vystydnout a následně přendáme do robota (já mám jenom takový ten přídavek k tyčovému mixéru, tak to musím rozdělit na dvě části). Přidáme Lučinu, osolíme a opepříme čerstvě namletým pepřem. Umixujeme dohladka.

  3. Vmícháme nasekaná sušená rajčata, nasekané ořechy a bylinky.

  4. Dáme do servírovacích misek a zalijeme povrch rozpuštěným máslem.

  5. Necháme vychladit a máslo zatuhnout.

food_tere_44
food_tere_46

5 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comentários


profile_pic_medium-200x300.jpeg

O mně

Miluju jídlo a miluju vaření. Miluju všechno kolem jídla- koukat se na něj, čuchat si k němu, vymýšlet ho, skladovat ho, dávat ho.

Vaření pro mě funguje jako terapie- někdo si chodí zaboxovat, já se na pár hodit zavřu v kuchyni a dělám třeba pořádný, táhlý vývar. Nebo vykostím kuře, udělám ho s fáší, kostru vyvařím na polívku s mandlovými knedlíčky… Mozek si u toho odpočine, ruce pracují naučenými pohyby, hlava přemýšlí jenom o tom, jestli mám do těch knedlíčků petržel. A ke konci toho procesu, když už se celým bytem jenom táhnou takové ty domácí vůně, je uvnitř zase klid. čtěte více

  • Facebook Vylizanytalir.cz - bezlepkové recepty
  • Instagram Vylízaný talíř
  • Pinterest
talir insta  cover.png

© 2024 by Georges & Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page