Od té doby, co jsem poprvé ochutnala paštiku domácí, jsem nikdy už žádnou nekoupila. Nehledě na to že po přečtení složení většinou dostanu infarkt- kůže, zbytky, Éčka… a tím pádem i velké riziko lepku. (Pro fajnšmekry třeba složení takové Májky: vepřové sádlo, vepřové maso, vepřová játra, vepřová kůže (celkem 76% hm.), voda, solící směs (sůl, konzervant E250), stabilizátor (E 410, E 407, E 508), cibule, koření, kořenící přípravek (zvýrazňovače chuti E 621, E635, extrakty koření, sůl, aroma). Obsah masa 25%. Obsah tuku max. 45%). No už se mi sbíhají sliny!!
Jenže všechno to pečení ve vodní lázni a další úkony mi v mých kuchařských začátcích trochu naháněly strach. Navíc to trvá dlouho. Zachránila mě moje kamarádka Olga, která taky fotí na tenhle blog, a poradila mi tenhle malý zázrak. Paštika hotová za půl hodiny a přísahám, že je geniální. Ještě se nenašel nikdo, kdo by po prvním soustě slastně nevzdychal. Dělám ji taky jako dárek, když jedu někam na návštěvu- je to neskutečně efektní (a nemusíte říkat, že to bylo za půl hodiny hotovo)). Můžete si ji taky libovolně ochutit, vynechat alkohol, dát jiné ořechy, přidat slaninku, čerstvý pepř, sušené ovoce… Prostě jako Jirka Babica, když nemáte limetku… Servírujeme ideálně se semínkovým chlebem.
Ingredients
1 balení (cca půl kila) jatýrek (ideálně kachních)
balení Lučiny
hrst vlašských ořechů
5 plátků sušených rajčat (podle chuti)
10 snítek čerstvého tymiánu či oregana
malý panák whiskey
půl cibule
2 stroužky česneku
cca centimetr široký plátek másla
bobkový list
pepř, sůl
Instructions
Nejdřív játra musíme zbavit všech blan a nečistot. Na olivovém oleji osmahneme nasekanou cibuli a česnek spolu s bobkovým listem. Přidáme jatýrka, na ty zhruba půlku bylinek a orestujeme. Na závěr zalijeme alkoholem a necháme odpařit.
Necháme trošku vystydnout a následně přendáme do robota (já mám jenom takový ten přídavek k tyčovému mixéru, tak to musím rozdělit na dvě části). Přidáme Lučinu, osolíme a opepříme čerstvě namletým pepřem. Umixujeme dohladka.
Vmícháme nasekaná sušená rajčata, nasekané ořechy a bylinky.
Dáme do servírovacích misek a zalijeme povrch rozpuštěným máslem.
Necháme vychladit a máslo zatuhnout.
Comentários