top of page

Cizrna a benefity pro zdraví

Cizrna

  • Cizrna neboli římský hrách je skvělý zdroj vlákniny. Dva hrnky, tzn. cca 470ml, obsahují přesně tolik vlákniny, kterou vaše tělo potřebuje na celý den. Mezi 65-75% vlákniny obsažené v cizrně zůstává nestrávených celou cestu až do poslední části tlustého střeva. Nedávné studie ukázaly, že bakterie ve střevech metabolizují vlákninu obsaženou v cizrně a produkují tak relativně velké množství mastných kyselin s krátkým řetězcem – kyseliny octovou, propionovou a máselnou. Tyto kyseliny poskytují energii buňkám, které tvoří stěny našeho střeva. Tyto mastné kyseliny vyrobené z vlákniny obsažené v cizrně tak přispívají ke snížení rizika rakoviny tlustého střeva. Váš trávicí systém bude šťastný a zároveň se díky vláknině budete cítit déle plnější, což je fajn, pokud si hlídáte váhu.

  • Dále bylo prokázáno, že unikátní vláknina obsažená v cizrně zvyšuje regulaci hodnot krevního tuku, snižuje cholesterol a riziko kardiovaskulárních onemocnění.

  • 1 hrnek cizrny obsahuje 85% doporučené denní dávky manganu, minerálu důležitého k zabezpečení správné struktury a zdraví kostí, syntézu mastných kyselin, cholesterolu a udržení optimální funkce štítné žlázy. Je důležitý pro činnost mozku, přispívá k překonávání únavy, zlepšuje paměť, zvyšuje celkovou odolnost nervů, podporuje svalové reflexy a pomáhá využít vitamín C.

  • Cizrna také obsahuje až 30% doporučené denní dávky rostlinných bílkovin, což v kombinaci s obsaženou vlákninou znamená cennou podporu pro regulaci cukru v krvi.

0 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Co je lepek

Hozzászólások


bottom of page