top of page

Chřest se strouhankou a máslem

Aktualizováno: 4. 1. 2024

Chřest miluju ve všech jeho podobách. V polívce, v rizotu, zapečený, s parmazánem… Ale nejradši ho mám právě takhle, jak mě to před lety naučil jeden můj kamarád, co se žrádlu věnuje celý život a fakt ví, co je dobrý. Základ je samozřejmě mít dobrý chřest. Co nejčerstvější. A dobře ho očistit. No a máslo se strouhankou už mu dodají ten správný šmak a nechají tak vyniknout jeho geniální chuti. Tak honem do toho, než bude pozdě, pak byste zas museli čekat celý rok!



Ingredients

  1. Svazek bílého chřestu (cca 8 výhonků)

  2. 80g bezlepkové strouhanky

  3. 50g másla

Instructions

  1. Nejdříve se musíme zbavit dřevnatých konců. Vezmeme si každý výhonek do obou rukou a trošku “zabereme”- konec se odlomí přesně tam, kde má. Někdo konce odkrajuje, tohle je ale podle mě spolehlivější postup.

  2. Celé výhonky pečlivě oloupeme až po hlavičku. To hlavně u bílého chřestu. Hodně mladý zelený se loupat v zásadě nemusí, tedy až na silnější části u konců oddenků. Loupání je důležité nejenom proto, aby nám jednotlivá vlákna nezůstávala v zubech, ale také protože obsahují hořké silice.

  3. Ve vysokém hrnci (jako na špagety) dáme vařit pořádně osolenou vodu. Očištěné výhonky svážeme kuchyňskou nití (po cca 6-8 výhoncích). Vložíme do vroucí vody tak, aby špičky koukaly ven a vařily se jen v páře. Podle tloušťky chřestu vaříme bílý 5-8 minut a zelený 2-5 minut.

  4. Pokud nemáte vysoký hrnec, je možné chřest uvařit normálně naležato v hrnci za dodržení doby na vaření chřestu. Bacha, nerozvařte to, blemcavý chřest prostě není to ono... ☺

  5. Než se chřest dovaří, opražíme nasucho v pánvi strouhanku. Používám kupovanou bezlepkovou kukuřičnou, můžete si ji samozřejmě udělat doma sami z bezlepkového chleba.

  6. Chřest servírujeme posypaný opraženou strouhankou a politý rozpůštěným máslem.

1 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comentarios


profile_pic_medium-200x300.jpeg

O mně

Miluju jídlo a miluju vaření. Miluju všechno kolem jídla- koukat se na něj, čuchat si k němu, vymýšlet ho, skladovat ho, dávat ho.

Vaření pro mě funguje jako terapie- někdo si chodí zaboxovat, já se na pár hodit zavřu v kuchyni a dělám třeba pořádný, táhlý vývar. Nebo vykostím kuře, udělám ho s fáší, kostru vyvařím na polívku s mandlovými knedlíčky… Mozek si u toho odpočine, ruce pracují naučenými pohyby, hlava přemýšlí jenom o tom, jestli mám do těch knedlíčků petržel. A ke konci toho procesu, když už se celým bytem jenom táhnou takové ty domácí vůně, je uvnitř zase klid. čtěte více

  • Facebook Vylizanytalir.cz - bezlepkové recepty
  • Instagram Vylízaný talíř
  • Pinterest
talir insta  cover.png

© 2024 by Georges & Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page