top of page

Chilli, za které vám tělo poděkuje (a voní po čokoládě)

Aktualizováno: 4. 1. 2024

Chili sin carne, oblíbené jídlo mého muže. Syté, teplé, kořeněné… ideální do těchhle studených a šedých dnů. Vegetariánská verze klasického mexického receptu, navíc samozřejmě bezlepková – geniální chutě bez výčitek. Obsahuje jenom to, z čeho bude vaše tělo šťastné (pokud myslíte novoroční detox vážně, vynechejte víno, kafe, a ideálně i čokoládu).

Fazole jsou nabité draslíkem a hořčíkem a pomáhají tak udržet krevní tlak na uzdě. Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhají snižovat ten „špatný cholesterol“ a tak přispívají v prevenci proti srdečním chorobám. Jsou také bohaté na železo a bílkoviny (vegetariáni by mohli vyprávět).



Ingredients

  1. 6 hrnků fazolí (namočených, červená ledvina či černé)

  2. 2 konzervy loupaných rajčat

  3. 1 velká cibule, nakrájená najemno

  4. 3 stroužky česneku, nakrájené na plátky

  5. 2 stonky řapíkatého celeru

  6. 1 červená paprika, nakrájená

  7. 1 větší mrkev, nakrájená na drobné kousky

  8. 1 větší petržel nakrájená na drobné kousky

  9. půl tabulky kvalitní hořké čokolády

  10. bobkový list

  11. sůl, pepř

  12. lžička mletého kmínu

  13. lžička maďarské papriky

  14. lžička oregana

  15. případně (nemusí být):

  16. 1 malý hrnek espressa

  17. deci těžkého červeného vína

Instructions

  1. Nejdříve začneme fazolemi- pokud nemáte konzervované, večer předem namočíme ve vodě.

  2. Ve středně velkém kastrolu rozehřejeme lžíci olivového (kokosového...) oleje a necháme na něm cibuli zesklovatět.

  3. Přidáme všechno koření, promícháme a necháme provonět.

  4. Přidáme najemno nakrájenou mrkev, petržel, papriku a řapíkatý celer. Promícháme, lehce osmahneme.

  5. Na závěr přidáme fazole a rajčata a zalijeme vodou či vývarem.

  6. Necháme tak 30 minut pod pokličkou za občasného míchání dusit.

  7. Vmícháme rozlámanou čokoládu, kávu a červené víno a dusíme dalších 15 minut- dokud nejsou fazole měkké. Dosolíme a dopepříme, můžeme podávat se zakysanou smetanou či bílým jogurtem, případně čerstvým koriandrem.

0 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comments


profile_pic_medium-200x300.jpeg

O mně

Miluju jídlo a miluju vaření. Miluju všechno kolem jídla- koukat se na něj, čuchat si k němu, vymýšlet ho, skladovat ho, dávat ho.

Vaření pro mě funguje jako terapie- někdo si chodí zaboxovat, já se na pár hodit zavřu v kuchyni a dělám třeba pořádný, táhlý vývar. Nebo vykostím kuře, udělám ho s fáší, kostru vyvařím na polívku s mandlovými knedlíčky… Mozek si u toho odpočine, ruce pracují naučenými pohyby, hlava přemýšlí jenom o tom, jestli mám do těch knedlíčků petržel. A ke konci toho procesu, když už se celým bytem jenom táhnou takové ty domácí vůně, je uvnitř zase klid. čtěte více

  • Facebook Vylizanytalir.cz - bezlepkové recepty
  • Instagram Vylízaný talíř
  • Pinterest
talir insta  cover.png

© 2024 by Georges & Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page