Chili sin carne, oblíbené jídlo mého muže. Syté, teplé, kořeněné… ideální do těchhle studených a šedých dnů. Vegetariánská verze klasického mexického receptu, navíc samozřejmě bezlepková – geniální chutě bez výčitek. Obsahuje jenom to, z čeho bude vaše tělo šťastné (pokud myslíte novoroční detox vážně, vynechejte víno, kafe, a ideálně i čokoládu).
Fazole jsou nabité draslíkem a hořčíkem a pomáhají tak udržet krevní tlak na uzdě. Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhají snižovat ten „špatný cholesterol“ a tak přispívají v prevenci proti srdečním chorobám. Jsou také bohaté na železo a bílkoviny (vegetariáni by mohli vyprávět).
Ingredients
6 hrnků fazolí (namočených, červená ledvina či černé)
2 konzervy loupaných rajčat
1 velká cibule, nakrájená najemno
3 stroužky česneku, nakrájené na plátky
2 stonky řapíkatého celeru
1 červená paprika, nakrájená
1 větší mrkev, nakrájená na drobné kousky
1 větší petržel nakrájená na drobné kousky
půl tabulky kvalitní hořké čokolády
bobkový list
sůl, pepř
lžička mletého kmínu
lžička maďarské papriky
lžička oregana
případně (nemusí být):
1 malý hrnek espressa
deci těžkého červeného vína
Instructions
Nejdříve začneme fazolemi- pokud nemáte konzervované, večer předem namočíme ve vodě.
Ve středně velkém kastrolu rozehřejeme lžíci olivového (kokosového...) oleje a necháme na něm cibuli zesklovatět.
Přidáme všechno koření, promícháme a necháme provonět.
Přidáme najemno nakrájenou mrkev, petržel, papriku a řapíkatý celer. Promícháme, lehce osmahneme.
Na závěr přidáme fazole a rajčata a zalijeme vodou či vývarem.
Necháme tak 30 minut pod pokličkou za občasného míchání dusit.
Vmícháme rozlámanou čokoládu, kávu a červené víno a dusíme dalších 15 minut- dokud nejsou fazole měkké. Dosolíme a dopepříme, můžeme podávat se zakysanou smetanou či bílým jogurtem, případně čerstvým koriandrem.
Comments