top of page

Bezlepkový velikonoční mazanec

Aktualizováno: 4. 1. 2024

Několik pokusů na velikonoční mazanec mám za sebou a můžu říct, že žádná sláva. Tenhle z toho zatím vychází nejlépe, ale bude potřebovat ještě trošku vyladit. Mám ráda totiž takové to vláčné, měkké těsto, tady se mi to úplně stoprocentně ještě nepodařilo. I tak je ale moc dobrý, takže sdílím. Asi se budete podivovat té dortové formě- má to jeden prozaický důvod. Zatím se mi všechny bezlepkové mazance rozjely do placky. Letos jsem se rozhodla tomu předejít a těsto nedávám na plech a pečicí papír, ale rovnou do formy, a funguje to bezvadně. Kurkuma proto, aby byl pěkně žluťounký, někde jsem se dočetla, že mazanec měl připomínat slunce, a proto se do něj přidával šafrán.


Bezlepkový velikonoční mazanec

Ingredients

  1. 550g bezlepkové mouky univerzální (já používám Schärtz)

  2. 350 ml mléka

  3. 150g cukru krystal

  4. cukr moučka na vysypání formy

  5. 4 vejce

  6. 150g změklého másla

  7. hrst rozinek

  8. hrst plátků mandlí

  9. kostka droždí

  10. panák rumu

  11. špetka kurkumy

  12. špetka soli

Instructions

  1. Rozinky namočíme do rumu.

  2. ml mléka ohřejeme, přidáme lžíci cukru a rozdrobíme do něj droždí. Dáme vykynout kvásek do trouby vyhřáté na 50 stupňů.

  3. Máslo ideálně v robotu rozhněteme s prosátou moukou. Přidáme sůl, kurkumu, zbytek cukru krystal, rozinky i s rumem, trochu mandlí, 3 vejce a zbytek mléka. Vyhněteme ve vláčné těsto.

  4. Do těsta opatrně přidáme vzešlý kvásek.

  5. Těsto v míse přikryjeme utěrkou a dáme kynout do trouby. Kynout potřebuje minimálně hodinu, spíše hodinu a půl.

  6. Mezitím vymažeme dortovou formu máslem a vysypeme moučkovým cukrem.

  7. Vykynuté těsto přesuneme do formy.

  8. Poslední vajíčko rozšleháme a mašlovačkou mazanec vajíčkem potřeme.

  9. Posypeme mandlemi a moučkovým cukrem. Vytvoří se pak parádní sladká kůrčička.

  10. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů zhruba 35 minut.

3 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comments


profile_pic_medium-200x300.jpeg

O mně

Miluju jídlo a miluju vaření. Miluju všechno kolem jídla- koukat se na něj, čuchat si k němu, vymýšlet ho, skladovat ho, dávat ho.

Vaření pro mě funguje jako terapie- někdo si chodí zaboxovat, já se na pár hodit zavřu v kuchyni a dělám třeba pořádný, táhlý vývar. Nebo vykostím kuře, udělám ho s fáší, kostru vyvařím na polívku s mandlovými knedlíčky… Mozek si u toho odpočine, ruce pracují naučenými pohyby, hlava přemýšlí jenom o tom, jestli mám do těch knedlíčků petržel. A ke konci toho procesu, když už se celým bytem jenom táhnou takové ty domácí vůně, je uvnitř zase klid. čtěte více

  • Facebook Vylizanytalir.cz - bezlepkové recepty
  • Instagram Vylízaný talíř
  • Pinterest
talir insta  cover.png

© 2024 by Georges & Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page