Několik pokusů na velikonoční mazanec mám za sebou a můžu říct, že žádná sláva. Tenhle z toho zatím vychází nejlépe, ale bude potřebovat ještě trošku vyladit. Mám ráda totiž takové to vláčné, měkké těsto, tady se mi to úplně stoprocentně ještě nepodařilo. I tak je ale moc dobrý, takže sdílím. Asi se budete podivovat té dortové formě- má to jeden prozaický důvod. Zatím se mi všechny bezlepkové mazance rozjely do placky. Letos jsem se rozhodla tomu předejít a těsto nedávám na plech a pečicí papír, ale rovnou do formy, a funguje to bezvadně. Kurkuma proto, aby byl pěkně žluťounký, někde jsem se dočetla, že mazanec měl připomínat slunce, a proto se do něj přidával šafrán.
Ingredients
550g bezlepkové mouky univerzální (já používám Schärtz)
350 ml mléka
150g cukru krystal
cukr moučka na vysypání formy
4 vejce
150g změklého másla
hrst rozinek
hrst plátků mandlí
kostka droždí
panák rumu
špetka kurkumy
špetka soli
Instructions
Rozinky namočíme do rumu.
ml mléka ohřejeme, přidáme lžíci cukru a rozdrobíme do něj droždí. Dáme vykynout kvásek do trouby vyhřáté na 50 stupňů.
Máslo ideálně v robotu rozhněteme s prosátou moukou. Přidáme sůl, kurkumu, zbytek cukru krystal, rozinky i s rumem, trochu mandlí, 3 vejce a zbytek mléka. Vyhněteme ve vláčné těsto.
Do těsta opatrně přidáme vzešlý kvásek.
Těsto v míse přikryjeme utěrkou a dáme kynout do trouby. Kynout potřebuje minimálně hodinu, spíše hodinu a půl.
Mezitím vymažeme dortovou formu máslem a vysypeme moučkovým cukrem.
Vykynuté těsto přesuneme do formy.
Poslední vajíčko rozšleháme a mašlovačkou mazanec vajíčkem potřeme.
Posypeme mandlemi a moučkovým cukrem. Vytvoří se pak parádní sladká kůrčička.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů zhruba 35 minut.
Comments