top of page

Bezlepkový třešňový clafoutis

Aktualizováno: 4. 1. 2024

Jestli ještě neznáte clafoutis, je nejvyšší čas s tím začít. Tenhle koláč patří do kategorie ultra snadných, příprava za deset minut, všechno v jedné míse, žádné šlehání sněhu či složité vrstvení. Trochu jsem klasický recept upravila na bezlepkovou verzi, a zároveň šmrncla kokosovým olejem a mlékem. V kombinaci s třešněma je to fakt paráda. Používám místo cukru javorový sirup, snažím se rafinovaný cukr co nejvíce omezovat. Takže tahle verze je bez laktózy, bez lepku, a určitě by vás pochválil i váš trenér. Říkejme tomu třeba zdravé hřešení. J Když jsem tenhle koláč upekla poprvé, snědli jsme ho na posezení, ani nestihnul pořádně vychladnout. Jestli už jsou u vás třešně over (no jo, omlouvám se, ačkoliv už to mám připraveno od června, nedokopala jsem se pořád to dát na web…), můžete zkusit i s jiným ovocem, chystám se teď na angrešt, co ho máme ještě plný keř, borůvky budou určitě taky lahodný. A nezapomeňte pocukrovat moučkovým cukrem přes sítko, já ho neměla, takže to na fotkách vypadá asi o tisíc procent hůř… Tak jo, letním ovocným dezertům zdar a těm zdravým zvláště!



Ingredients

  1. ½ kg vypeckovaných třešní

  2. 5 vajec

  3. 1 hrnek javorového sirupu

  4. ¾ hrnku pohankové mouky

  5. 1 hrnek a ještě trošku navíc kokosového mléka/smetany

  6. 3 lžíce kokosového oleje

  7. špetka soli

  8. máslo a třtinový cukr na vymazání formy

  9. moučkový cukr na posypání

Instructions

  1. Kulatou formu vymažeme máslem a vysypeme třtinovým cukrem (anebo krystalem).

  2. Rovnoměrně do formy vyskládáme třešně.

  3. Do mísy rozklepneme vejce, přidáme javorový sirup a špetku soli a metličkou vyšleháme do hladka.

  4. Přidáme mouku a pokračujeme ve šlehání.

  5. Přidáme kokosové mléko a zašleháme.

  6. Přidáme kokosový olej a take zašleháme.

  7. Tekuté těsto nalejeme přes třešně do zapékací mísy. Je opravdu tekuté, ale nemusíte se bát, je to tak správně.

  8. Vložíme do vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečeme zhruba 40-45 minut- dokud není koláč na povrchu zlatý.

  9. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

3 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comments


profile_pic_medium-200x300.jpeg

O mně

Miluju jídlo a miluju vaření. Miluju všechno kolem jídla- koukat se na něj, čuchat si k němu, vymýšlet ho, skladovat ho, dávat ho.

Vaření pro mě funguje jako terapie- někdo si chodí zaboxovat, já se na pár hodit zavřu v kuchyni a dělám třeba pořádný, táhlý vývar. Nebo vykostím kuře, udělám ho s fáší, kostru vyvařím na polívku s mandlovými knedlíčky… Mozek si u toho odpočine, ruce pracují naučenými pohyby, hlava přemýšlí jenom o tom, jestli mám do těch knedlíčků petržel. A ke konci toho procesu, když už se celým bytem jenom táhnou takové ty domácí vůně, je uvnitř zase klid. čtěte více

  • Facebook Vylizanytalir.cz - bezlepkové recepty
  • Instagram Vylízaný talíř
  • Pinterest
talir insta  cover.png

© 2024 by Georges & Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page