Jestli ještě neznáte clafoutis, je nejvyšší čas s tím začít. Tenhle koláč patří do kategorie ultra snadných, příprava za deset minut, všechno v jedné míse, žádné šlehání sněhu či složité vrstvení. Trochu jsem klasický recept upravila na bezlepkovou verzi, a zároveň šmrncla kokosovým olejem a mlékem. V kombinaci s třešněma je to fakt paráda. Používám místo cukru javorový sirup, snažím se rafinovaný cukr co nejvíce omezovat. Takže tahle verze je bez laktózy, bez lepku, a určitě by vás pochválil i váš trenér. Říkejme tomu třeba zdravé hřešení. J Když jsem tenhle koláč upekla poprvé, snědli jsme ho na posezení, ani nestihnul pořádně vychladnout. Jestli už jsou u vás třešně over (no jo, omlouvám se, ačkoliv už to mám připraveno od června, nedokopala jsem se pořád to dát na web…), můžete zkusit i s jiným ovocem, chystám se teď na angrešt, co ho máme ještě plný keř, borůvky budou určitě taky lahodný. A nezapomeňte pocukrovat moučkovým cukrem přes sítko, já ho neměla, takže to na fotkách vypadá asi o tisíc procent hůř… Tak jo, letním ovocným dezertům zdar a těm zdravým zvláště!
Ingredients
½ kg vypeckovaných třešní
5 vajec
1 hrnek javorového sirupu
¾ hrnku pohankové mouky
1 hrnek a ještě trošku navíc kokosového mléka/smetany
3 lžíce kokosového oleje
špetka soli
máslo a třtinový cukr na vymazání formy
moučkový cukr na posypání
Instructions
Kulatou formu vymažeme máslem a vysypeme třtinovým cukrem (anebo krystalem).
Rovnoměrně do formy vyskládáme třešně.
Do mísy rozklepneme vejce, přidáme javorový sirup a špetku soli a metličkou vyšleháme do hladka.
Přidáme mouku a pokračujeme ve šlehání.
Přidáme kokosové mléko a zašleháme.
Přidáme kokosový olej a take zašleháme.
Tekuté těsto nalejeme přes třešně do zapékací mísy. Je opravdu tekuté, ale nemusíte se bát, je to tak správně.
Vložíme do vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečeme zhruba 40-45 minut- dokud není koláč na povrchu zlatý.
Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
Comments