A máme tu podzim. Rozhodla jsem se ho oslavit krásně vláčným švestkovým koláčem. Je bez cukru (když do drobenky nepřidáte čokoládu a nepoprášíte moučkovým cukrem, případně pro děti do dvou let, když nemáte ozkoušeno, vynecháte mák, je to ideální koláč i pro malé děti), pouze slazený medem, ale v chuti to neznamená žádný kompromis. Švestky jsou jemně nakyslé, těsto vláčné, a ta čokoláda v drobence… Už jenom hrnek čaje, deku, krb a dobrou knížku a venku může být klidně listopad.
Ingredients
6 vajec
200g mandlové mouky
4 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
80g kokosového oleje
180g změklého medu
5 lžic mletého máku
cca 10 švestek, rozpůlených a vypeckovaných (klidně můžete dát i víc)
Na drobenku:
20g nasekané kvalitní hořké čokolády (1 řádek)
20g másla
30g mandlové mouky
Instructions
Rozehřejte troubu na 180 stupňů.
Oddělte bílky a žloutky, bílky vyšlehejte se špetkou soli na tuhý sníh.
Žloutky vyšlehejte do pěny s medem a poté pomalu vmíchejte změklý kokosový olej. Opatrně vmíchejte do bílkového sněhu.
Mandlovou mouku s práškem do pečiva a mákem opatrně vmíchejte do těsta.
Dortovou formu o průměru 23cm vyložte pečícím papírem a těsto do ní rovnoměrně vlijte.
Všechny ingredience na drobenku rukama smíchejte dohromady a drobenku vypracujte.
Dort poklaďte švestkami a zasypejte drobenkou.
Dejte péct do vyhřáté trouby na cca 40-50 minut (vyzkoušejte propečenost špejlí).
Comments