top of page

Bezlepkový švestkový koláč s mákem a čokoládovou drobenkou

Aktualizováno: 4. 1. 2024

A máme tu podzim. Rozhodla jsem se ho oslavit krásně vláčným švestkovým koláčem. Je bez cukru (když do drobenky nepřidáte čokoládu a nepoprášíte moučkovým cukrem, případně pro děti do dvou let, když nemáte ozkoušeno, vynecháte mák, je to ideální koláč i pro malé děti), pouze slazený medem, ale v chuti to neznamená žádný kompromis. Švestky jsou jemně nakyslé, těsto vláčné, a ta čokoláda v drobence… Už jenom hrnek čaje, deku, krb a dobrou knížku a venku může být klidně listopad.



Ingredients

  1. 6 vajec

  2. 200g mandlové mouky

  3. 4 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva

  4. 80g kokosového oleje

  5. 180g změklého medu

  6. 5 lžic mletého máku

  7. cca 10 švestek, rozpůlených a vypeckovaných (klidně můžete dát i víc)

  8. Na drobenku:

  9. 20g nasekané kvalitní hořké čokolády (1 řádek)

  10. 20g másla

  11. 30g mandlové mouky

Instructions

  1. Rozehřejte troubu na 180 stupňů.

  2. Oddělte bílky a žloutky, bílky vyšlehejte se špetkou soli na tuhý sníh.

  3. Žloutky vyšlehejte do pěny s medem a poté pomalu vmíchejte změklý kokosový olej. Opatrně vmíchejte do bílkového sněhu.

  4. Mandlovou mouku s práškem do pečiva a mákem opatrně vmíchejte do těsta.

  5. Dortovou formu o průměru 23cm vyložte pečícím papírem a těsto do ní rovnoměrně vlijte.

  6. Všechny ingredience na drobenku rukama smíchejte dohromady a drobenku vypracujte.

  7. Dort poklaďte švestkami a zasypejte drobenkou.

  8. Dejte péct do vyhřáté trouby na cca 40-50 minut (vyzkoušejte propečenost špejlí).

5 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comments


profile_pic_medium-200x300.jpeg

O mně

Miluju jídlo a miluju vaření. Miluju všechno kolem jídla- koukat se na něj, čuchat si k němu, vymýšlet ho, skladovat ho, dávat ho.

Vaření pro mě funguje jako terapie- někdo si chodí zaboxovat, já se na pár hodit zavřu v kuchyni a dělám třeba pořádný, táhlý vývar. Nebo vykostím kuře, udělám ho s fáší, kostru vyvařím na polívku s mandlovými knedlíčky… Mozek si u toho odpočine, ruce pracují naučenými pohyby, hlava přemýšlí jenom o tom, jestli mám do těch knedlíčků petržel. A ke konci toho procesu, když už se celým bytem jenom táhnou takové ty domácí vůně, je uvnitř zase klid. čtěte více

  • Facebook Vylizanytalir.cz - bezlepkové recepty
  • Instagram Vylízaný talíř
  • Pinterest
talir insta  cover.png

© 2024 by Georges & Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page