top of page

Bezlepkový rybízový koláč s kokosem

Aktualizováno: 4. 1. 2024

Tropický víkend je za námi a já mám pořád na keřích asi tak tunu rybízu. Měli jsme na návštěvě rodiče, takže ideální příležitost upéct pořádnej poctivej chalupářskej koláč- nic náročnýho na přípravu, aby člověk netrávil věčnost v kuchyni, když je tak hezky a je venku z Prahy, ale zase aby to trošku překvapilo. Jako dítě jsem rybízový koláče nesnášela- byly kyselý a jedli jsme je tak nějak z musu. Jenže teď už jsem velká a ten rybíz se přeci MUSÍ nějak spotřebovat! J Vyřešila jsem tento problém šalamounsky. Použila jsem bílej rybíz a přidala hodně kokosu. A to dokonce i do drobenky. Pro ty z vás, co bezlepkovou nedrží, dejte normálně 220g hladký mouky a míň kokosového oleje- tak 40ml. Tak šťastnou nohou do dalšího prázdninovýho týdne!



Ingredients

  1. 120g pohankové mouky (+ na vysypání formy)

  2. 100g rýžové mouky

  3. ½ prášku do pečiva

  4. 180g třtinového cukru (+ lžíce na drobenku)

  5. 120g strouhaného kokosu (+ 30g na drobenku)

  6. 3 vrchovaté (hodně) lžíce bílého jogurtu

  7. 200g změklého másla (+ na vymazání formy a 30g na drobenku)

  8. 60ml kokosového oleje (nemáte-li, dejte jenom 240g másla)

  9. 4 vejce

Instructions

  1. Předehřejeme troubu na 160 stupňů.

  2. V míse ušleháme změklé máslo, cukr, obě mouky, kypřící prášek, kokos, vejce a jogurt. Všechno naráz, nemusíte se s tím moc babrat.

  3. Do těsta vmícháme 300g rybízu.

  4. Vlijeme do vymazané a vysypané formy.

  5. Navrch poklademe ještě 3 hrsti rybízu- podle velikosti formy, tak nějak od oka.

  6. Dáme do trouby a pečeme cca 45-50 minut.

  7. Mezitím smícháme ingredience na drobenku- 30g strouhaného kokosu, lžíci cukru a 30g změklého másla.

  8. Koláč vyndáme z trouby, posypeme drobenkou a ještě tak půl hodiny pečeme. Ozkoušíme špejlí, jestli je těsto pořádně propečené- píchneme ji doprostřed a vytáhneme-li ji suchou, můžeme ho z trouby vyndat.

  9. Pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme.


4 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comments


profile_pic_medium-200x300.jpeg

O mně

Miluju jídlo a miluju vaření. Miluju všechno kolem jídla- koukat se na něj, čuchat si k němu, vymýšlet ho, skladovat ho, dávat ho.

Vaření pro mě funguje jako terapie- někdo si chodí zaboxovat, já se na pár hodit zavřu v kuchyni a dělám třeba pořádný, táhlý vývar. Nebo vykostím kuře, udělám ho s fáší, kostru vyvařím na polívku s mandlovými knedlíčky… Mozek si u toho odpočine, ruce pracují naučenými pohyby, hlava přemýšlí jenom o tom, jestli mám do těch knedlíčků petržel. A ke konci toho procesu, když už se celým bytem jenom táhnou takové ty domácí vůně, je uvnitř zase klid. čtěte více

  • Facebook Vylizanytalir.cz - bezlepkové recepty
  • Instagram Vylízaný talíř
  • Pinterest
talir insta  cover.png

© 2024 by Georges & Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page