top of page

Bezlepkový cuketový gratin podle Julie Child

Aktualizováno: 4. 1. 2024

Cuketová sezóna vrcholí a já se vsadím, že už jste měli koláč, chleba, muffiny, cuketový bramboráky i rattatouille, ale stále ještě hledáte, na co ji spotřebovat. Řešením je tahle bezlepková verze klasickýho gratinu od Julie Child, mojí děsně oblíbený kuchařky. Nejlepší je se do něj zarejt lžícema hned po vytažení z trouby. Je krásně vláčnej, voňavej a voní po parmazánu. Anebo ho sníst jako lidi, nakrájet jako quiche a jíst vidličkou a lžící. To je taky řešení J Každopádně cuketám zdar, takhle bych je mohla mít celej rok!


Terez_Kveten56

Terez_Kveten55
Terez_Kveten58

Ingredients

  1. 900g nahrubo nastrouhané cukety

  2. 2 lžičky soli

  3. ½ hrnku (90g) rýže

  4. 1 cibule, nasekaná najemno

  5. 2 stroužky česneku

  6. 2 lžíce bezlepkové mouky (třeba pohankové) plus na vymazání formy

  7. 1 hrnek nastrouhaného parmazánu

  8. mléko (podle toho, kolik budeme mít cuketové „vody“)

  9. 2 vejce

  10. máslo na vymazání formy

  11. olivový olej

  12. pepř a sůl

Instructions

  1. Cuketu nejprve omyjeme, odkrojíme konce a nahrubo na struhadle nastrouháme. Dáme do cedníku a prosypeme dvěma lžičkami soli. Cedník položíme do mísy tak, abychom zachytili tekutinu, kterou cuketa pustí. Necháme ji takto odpočívat zhruba 10 minut.

  2. Když už je dostatečně vyždímaná, propereme ji pod tekoucí vodou. Kdo má rád slanější jídlo, tak nemusí a stačí ji jenom vyždímat, ale vzhledem k tomu, že parmazán je taky slaný, já ji radši propírám. Ale hlavní pak je ji pořádně vyždímat!!

  3. V malém kastrůlku uvařte rýži doměkka. Slijte a dejte stranou.

  4. Troubu předehřejeme na 180 stupňů.

  5. V kastrolu rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm nejdříve cibuli, až trochu zesklovatí, přihodíme i česnek a stále mícháme a restujeme. Pak přidáme nastrouhanou a vyždímanou cuketu. Mícháme a restujeme doměkka.

  6. Jakmile máme vše pěkně orestované, stáhneme plamen na střední a přisypeme 2 lžíce bezlepkové mouky. Promícháme, aby se mouka dostala pěkně všude, a restujeme tak minutku až dvě.

  7. V malém kastrůlku zahřejeme šťávu co pustila cuketa spolu s mlékem. Mixu celkově by měly být cca 2 hrnky, mléka tedy přidejte podle toho, kolik vám cuketa pustí tekutiny. Máte-li jí hodně, dejte půl napůl. Zahřejte, ale nenechte vařit.

  8. Kulatou formu na gratin (nebo větší dortovou) vymažte máslem a lehce vysypte bezlepkovou moukou.

  9. Ohřátý mlékovo-cuketový mix nalijeme do orestované zeleniny. Zamícháme a necháme lehce probublávat.

  10. Jakmile už to bublá, přidáme dvě rozšlehaná vejce, rýži a většinu parmazánu. (Nechte si cca dvě hrsti nahoru).

  11. Směs nalijeme do vymazané a vysypané formy, dáme do vyhřáté trouby a pečeme dozlatova zhruba 40-45 minut. Hlídejte, jakmile je zlatý, vytáhněte ho z trouby.

  12. Dobrou chuť!


Terez_Kveten57
Terez_Kveten56
Terez_Kveten60
cuketovy_gratin
3 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comments


profile_pic_medium-200x300.jpeg

O mně

Miluju jídlo a miluju vaření. Miluju všechno kolem jídla- koukat se na něj, čuchat si k němu, vymýšlet ho, skladovat ho, dávat ho.

Vaření pro mě funguje jako terapie- někdo si chodí zaboxovat, já se na pár hodit zavřu v kuchyni a dělám třeba pořádný, táhlý vývar. Nebo vykostím kuře, udělám ho s fáší, kostru vyvařím na polívku s mandlovými knedlíčky… Mozek si u toho odpočine, ruce pracují naučenými pohyby, hlava přemýšlí jenom o tom, jestli mám do těch knedlíčků petržel. A ke konci toho procesu, když už se celým bytem jenom táhnou takové ty domácí vůně, je uvnitř zase klid. čtěte více

  • Facebook Vylizanytalir.cz - bezlepkové recepty
  • Instagram Vylízaný talíř
  • Pinterest
talir insta  cover.png

© 2024 by Georges & Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page