top of page

Bezlepkový beránek z třeného těsta

Aktualizováno: 16. 2. 2023


Beránek z třeného těsta je prostě klasika. A když ho upečete v této bezlepkové verzi, nikdo nic nepozná. U nás zmizel během jednoho dne, a to je nás na něj dva a půl, ani do Velikonoc nevydržel a budu péct dalšího… Klíčem k úspěchu je opravdu poctivá pěna z másla a cukru a krásně vyšlehaný tuhý sníh. Beránek pak bude vláčný a vlahý, žádný zdrcnutý chudáček.

Druhá věc je forma. Vezměte si ji spolu s odměrkou na vodu a změřte, jaký má objem. Na každých 500ml budete potřebovat třené těsto z jednoho vejce. Moje forma má objem 1,5l (počítá se to po takovou rysku, pokud ji forma nemá, asi 1cm pod okrajem). Na tenhle objem stačí 3 vejce. Na 2 litry použijte 4 vejce, na 2,5l 5 vajec.

A pokud nemáte kokosovou mouku, skvěle funguje i mouka mandlová.







Bezlepkový beránek z třeného těsta

Ingredients

  1. 120g změklého másla (plus na vymazání)

  2. 210g cukru krupice

  3. 3 vejce

  4. 80g kokosové mouky

  5. 180g univerzální bezlepkové mouky (používám Schär) (plus na vysypání formy)

  6. ½ prášku do pečiva

  7. Kůra z ½ citronu

  8. 90ml mléka

  9. vanilkový lusk

  10. špetka soli

Instructions

  1. Předehřejte troubu na 150 stupňů.

  2. Máslo vyšlehejte spolu s cukrem do pěny. Šlehám ho v robotu 5-10 minut. Pokud nemáte výkonného robota, nedávejte všechen cukr naráz, rozdělte si ho třeba na třetiny. Je důležité, aby vám vznikla opravdu hezky našlehaná pěna.

  3. Do máslové pěny postupně, jeden po druhém, přidávejte žloutky- nechte vždy každý kompletně vstřebat a pak až teprve přidávejte další.

  4. Přidejte i semínka z vanilkového lusku (případně ½ lžičky kvalitní vanilkové esence)

  5. Bílky spolu se špetkou cukru vyšlehejte do pevného sněhu. Další důležitý milník na cestě k úspěchu- neodflákněte to, sníh musí být tak pevný, že ho z nádoby nevyklopíte.

  6. Obě mouky, sůl, prášek do pečiva a citronovou kůru důkladně promíchejte metličkou.

  7. Máslo v robotu nechte běžet na nízký pohon a postupně po troškách přidávejte na střídačku moučnou směs a mléko.

  8. Na závěr metličkou smíchejte směs se sněhem z bílků.

  9. Těsto nalijte do vymazané formy, uhlaďte stěrkou.

  10. Pečte cca 50-60 minut- po 50 minutách do beránka zapíchněte párátko. Jestli na něm nic neulpívá, je beránek hotový, pokud ano, nechte ho ještě pár minut dopéct.

  11. Po vytažení z trouby ho nechte ještě tak pět minut odpočívat ve formě. Pak ji přiklopte talířem (v mém případě prkénkem, na talíř by se mi nevešel), a vyklopte. Nechávám ho vleže, dokud zcela nevychladne a těsto tak není dostatečně pevné.

  12. Na závěr mu udělejte kožíšek z moučkového cukru.

3.5.3228

4 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comments


profile_pic_medium-200x300.jpeg

O mně

Miluju jídlo a miluju vaření. Miluju všechno kolem jídla- koukat se na něj, čuchat si k němu, vymýšlet ho, skladovat ho, dávat ho.

Vaření pro mě funguje jako terapie- někdo si chodí zaboxovat, já se na pár hodit zavřu v kuchyni a dělám třeba pořádný, táhlý vývar. Nebo vykostím kuře, udělám ho s fáší, kostru vyvařím na polívku s mandlovými knedlíčky… Mozek si u toho odpočine, ruce pracují naučenými pohyby, hlava přemýšlí jenom o tom, jestli mám do těch knedlíčků petržel. A ke konci toho procesu, když už se celým bytem jenom táhnou takové ty domácí vůně, je uvnitř zase klid. čtěte více

  • Facebook Vylizanytalir.cz - bezlepkové recepty
  • Instagram Vylízaný talíř
  • Pinterest
talir insta  cover.png

© 2024 by Georges & Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page