top of page

Bezlepkové gnocchi se špenátem a ricottou

Aktualizováno: 4. 1. 2024

Docela dlouho mi trvalo, než jsem našla ten správný recept na gnocchi bez lepku. Ono by se řeklo, že to není žádná věda- vždyť to jsou přeci brambory- jenže to, co ty brambory lepí k sobě, je právě ten lepek…. Vychytala jsem díky x způsobům pokus/omyl, že brambory je lepší nevařit, jako u klasických gnocchů, ale ve šlupce upéct. Jsou pak daleko lepivější. A použít trochu cizrnové mouky, ta taky dobře lepí. Gnocchi si samozřejmě můžete udělat s jakoukoli omáčkou, ale já mám tuhle z čerstvého špenátu a lehké ricotty ráda právě teď, na jaře… Gnocchi si taky můžete zamrazit a pak jenom vytáhnout z mrazáku, až budete potřebovat rychlou večeři- postup pro zamrazení je níže v receptu. Tak dobrou chuť- a dejte vědět, jak to dopadlo!


gnocchi
prints55


Bezlepkové gnocchi se špenátem a riccotou

Save Print

Ingredients

  1. Gnocchi:

  2. 900g škrobových brambor

  3. 1 hrnek rýžové mouky

  4. ½ hrnku cizrnové mouky

  5. 2 velká vejce

  6. lžička soli

  7. Omáčka:

  8. 500g čerstvého špenátu

  9. 1 malá cibule, nasekaná najemno

  10. 1 stroužek česneku, utřený

  11. 120g ricotty

  12. ½ lžičky muškátového oříšku

  13. sůl

  14. čerstvě namletý pepř

  15. 2-3 lžíce olivového oleje

  16. případně parmezán

Instructions

  1. Předehřejte troubu na 200 stupňů. Brambory omyjte, ale neloupejte. Propíchejte každou vidličkou a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Nechte péct doměkka, zhruba hodinu. Poté je vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout.

  2. Smíchejte obě mouky dohromady a směsí poprašte pracovní plochu.

  3. Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte vejce a sůl a všechno dobře vidličkou promíchejte.

  4. Do brambor postupně vmíchejte mouku. Těsto by mělo být pevné a už by se nemělo lepit. Mouku přidávejte postupně, možná nebude ani všechna potřeba. Těsto můžete otestovat- nechte vařit trochu vody a jeden kousek těsta uvařte- má držet pěkně při sobě a neblemcat).

  5. Hotové těsto rozdělte na čtvrtiny a každou čtvrtinu ještě na čtvrtiny. Vezměte si jeden kousek a zbytek přikryjte mokrou utěrkou. Vyválejte váleček a nakrájejte na kousky. Každý kousek trošku zmáčkněte vidličkou.

  6. V téhle fázi můžete gnocchi klidně zamrazit. Nejdřive dejte gnocchi poprášené moukou na pečicí papír a celé to dejte do mrazáku. Jakmile zmrznou, můžete je normálně sesypat do pytlíku.

  7. Ve velkém hrnci dejte vařit osolenou vodu, jakmile začnš vařit, vhoďte gnocchi- měly by se vařit zhruba 3 minuty, měly by plavat, trvá to (ochutnávejte- je to opravdu plus minus).

  8. Na rozpáleném oleji osmahněte do sklovata cibulku, po chvíli přihoďte česnek.

  9. Přidejte špenát (záleží na velikosti pánve, jestli se nevejde všechen naráz, dejte půlku, počkejte až zavadne (celkem cca 2-3 minuty) a přidejte druhou. Špenát by neměl být příliš mokrý, aby v pánvi nebylo moc vody- případně ji odlejte.

  10. Přidejte ricottu a dobře vmíchejte do špenátu.

  11. Okořeňte muškátovým oříškem, dosolte podle chuti a čerstvě namletým pepřem.

  12. Promíchejte s gnocchi, servírujte případně posypané parmezánem.

3.3.3070

prints54
prints56
prints57

prints61
6 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comments


profile_pic_medium-200x300.jpeg

O mně

Miluju jídlo a miluju vaření. Miluju všechno kolem jídla- koukat se na něj, čuchat si k němu, vymýšlet ho, skladovat ho, dávat ho.

Vaření pro mě funguje jako terapie- někdo si chodí zaboxovat, já se na pár hodit zavřu v kuchyni a dělám třeba pořádný, táhlý vývar. Nebo vykostím kuře, udělám ho s fáší, kostru vyvařím na polívku s mandlovými knedlíčky… Mozek si u toho odpočine, ruce pracují naučenými pohyby, hlava přemýšlí jenom o tom, jestli mám do těch knedlíčků petržel. A ke konci toho procesu, když už se celým bytem jenom táhnou takové ty domácí vůně, je uvnitř zase klid. čtěte více

  • Facebook Vylizanytalir.cz - bezlepkové recepty
  • Instagram Vylízaný talíř
  • Pinterest
talir insta  cover.png

© 2024 by Georges & Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page