Docela dlouho mi trvalo, než jsem našla ten správný recept na gnocchi bez lepku. Ono by se řeklo, že to není žádná věda- vždyť to jsou přeci brambory- jenže to, co ty brambory lepí k sobě, je právě ten lepek…. Vychytala jsem díky x způsobům pokus/omyl, že brambory je lepší nevařit, jako u klasických gnocchů, ale ve šlupce upéct. Jsou pak daleko lepivější. A použít trochu cizrnové mouky, ta taky dobře lepí. Gnocchi si samozřejmě můžete udělat s jakoukoli omáčkou, ale já mám tuhle z čerstvého špenátu a lehké ricotty ráda právě teď, na jaře… Gnocchi si taky můžete zamrazit a pak jenom vytáhnout z mrazáku, až budete potřebovat rychlou večeři- postup pro zamrazení je níže v receptu. Tak dobrou chuť- a dejte vědět, jak to dopadlo!
Bezlepkové gnocchi se špenátem a riccotou
Save Print
Ingredients
Gnocchi:
900g škrobových brambor
1 hrnek rýžové mouky
½ hrnku cizrnové mouky
2 velká vejce
lžička soli
Omáčka:
500g čerstvého špenátu
1 malá cibule, nasekaná najemno
1 stroužek česneku, utřený
120g ricotty
½ lžičky muškátového oříšku
sůl
čerstvě namletý pepř
2-3 lžíce olivového oleje
případně parmezán
Instructions
Předehřejte troubu na 200 stupňů. Brambory omyjte, ale neloupejte. Propíchejte každou vidličkou a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Nechte péct doměkka, zhruba hodinu. Poté je vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout.
Smíchejte obě mouky dohromady a směsí poprašte pracovní plochu.
Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte vejce a sůl a všechno dobře vidličkou promíchejte.
Do brambor postupně vmíchejte mouku. Těsto by mělo být pevné a už by se nemělo lepit. Mouku přidávejte postupně, možná nebude ani všechna potřeba. Těsto můžete otestovat- nechte vařit trochu vody a jeden kousek těsta uvařte- má držet pěkně při sobě a neblemcat).
Hotové těsto rozdělte na čtvrtiny a každou čtvrtinu ještě na čtvrtiny. Vezměte si jeden kousek a zbytek přikryjte mokrou utěrkou. Vyválejte váleček a nakrájejte na kousky. Každý kousek trošku zmáčkněte vidličkou.
V téhle fázi můžete gnocchi klidně zamrazit. Nejdřive dejte gnocchi poprášené moukou na pečicí papír a celé to dejte do mrazáku. Jakmile zmrznou, můžete je normálně sesypat do pytlíku.
Ve velkém hrnci dejte vařit osolenou vodu, jakmile začnš vařit, vhoďte gnocchi- měly by se vařit zhruba 3 minuty, měly by plavat, trvá to (ochutnávejte- je to opravdu plus minus).
Na rozpáleném oleji osmahněte do sklovata cibulku, po chvíli přihoďte česnek.
Přidejte špenát (záleží na velikosti pánve, jestli se nevejde všechen naráz, dejte půlku, počkejte až zavadne (celkem cca 2-3 minuty) a přidejte druhou. Špenát by neměl být příliš mokrý, aby v pánvi nebylo moc vody- případně ji odlejte.
Přidejte ricottu a dobře vmíchejte do špenátu.
Okořeňte muškátovým oříškem, dosolte podle chuti a čerstvě namletým pepřem.
Promíchejte s gnocchi, servírujte případně posypané parmezánem.
3.3.3070
Comments