top of page

Bezlepková ořechová bábovka

Aktualizováno: 4. 1. 2024

Není sice podzim, ale dostala jsem od mámy celou pixlu (babičkou) vyloupaných vlašáků a dostala jsem chuť na pořádnou klasickou ořechovou bábovku. Pěkně k čaji, poprášenou cukrem, s pořádným máslem a šťastnými vejci. Takovou nedělní klasiku. V poslední době jsem hodně experimentovala s karobem, veganskými dezerty a tak, takže možná se mi prostě jenom zastesklo po „normální“ buchtě. Tenhle recept je asi jediný z receptáře naší mámy, moc jsem toho neokoukala, ale tenhle je teda osvědčený- ona ho totiž zase převzala od jedné naší staré tety a ta ho pravděpodobně taky převzala nějak podobně. Jediný rozdíl je v tom, že tahle verze s pohankovou moukou (a bzlp kypřícím práškem) je bez lepku. Když jí ale tuhle pro mě máma pekla, ani táta nic nepoznal. Takže myslím, že dobrý, dá se zařadit do kategorie „pro návštěvy, kterým raději nebudeme říkat, že to je bez lepku, nemusely by tu zdravou věc bez chuti vůbec pozřít.“

Takže veselé nedělní pečení!


babovka_2


Ingredients

  1. 5 žloutků

  2. 20 dkg cukru

  3. 20 dkg másla

  4. 15 dkg mletých ořechů

  5. 35 dkg pohankové mouky

  6. ¼ l mléka

  7. ½ prášku do pečiva

  8. sníh z 5ti bílků

Instructions

  1. Vymažeme a vysypeme formu a předehřejeme troubu na 180/160 stupňů.

  2. Nejdříve utřeme žloutky s cukrem a posléze i změklým máslem. Potom přidáme opatrně mléko a namleté ořechy.

  3. Do jiné misky prosypeme mouku s práškem do pečiva. Smícháme v jedno těsto.

  4. Na závěr ušleháme sníh z bílků a opatrně ho vetřeme ke zbylým ingrediencím.

  5. Nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme asi hodinu (opatrně zkuste špejlí, když ji vytáhnete suchou, máte hotovo, jestliže na ní ještě ulpívají zbytky těsta, pečte ještě chvíli).

  6. Bábovku vyklopíme z formy a necháme dochladnout na mřížce.

18 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Chia pudding

Comments


profile_pic_medium-200x300.jpeg

O mně

Miluju jídlo a miluju vaření. Miluju všechno kolem jídla- koukat se na něj, čuchat si k němu, vymýšlet ho, skladovat ho, dávat ho.

Vaření pro mě funguje jako terapie- někdo si chodí zaboxovat, já se na pár hodit zavřu v kuchyni a dělám třeba pořádný, táhlý vývar. Nebo vykostím kuře, udělám ho s fáší, kostru vyvařím na polívku s mandlovými knedlíčky… Mozek si u toho odpočine, ruce pracují naučenými pohyby, hlava přemýšlí jenom o tom, jestli mám do těch knedlíčků petržel. A ke konci toho procesu, když už se celým bytem jenom táhnou takové ty domácí vůně, je uvnitř zase klid. čtěte více

  • Facebook Vylizanytalir.cz - bezlepkové recepty
  • Instagram Vylízaný talíř
  • Pinterest
talir insta  cover.png

© 2024 by Georges & Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page