top of page

Bezlepková maková bábovka s rybízovým přelivem

Aktualizováno: 4. 1. 2024

Vláčná, nadýchaná, co klouže do krku sama. A to doslova. Měli jsme na návštěvě kamaráda, který rozhodně není bezlepkář- ba co víc, kdybych mu řekla, že je bezlepková, pravděpodobně by ani neochutnal. Sežral celou půlku. Takže doporučuji s čistým svědomím i těm z vás, kteří bezlepkovou dietu nedrží. Je to fantastický dezert, co se z formy vyklapuje snadno, provoní celou kuchyň a pak se po něm jenom zapráší. K odpolední kávě jako dělaný. Servíruji ji s rybízovým přelivem, krásně se s mákem doplňují, ale přeliv samozřejmě můžete vynechat. Na druhou stranu- pokud už nevíte, co s ním, tohle je ideální řešení. Tak dobrou chuť!


FullSizeRender (2)

Ingredients

  1. 1 hrnek pohankové mouky

  2. ½ hrnku rýžové mouky

  3. 250g másla

  4. 180g hnědého cukru (plus moučkový na pocukrování)

  5. 6 vajec, žloutky a bílky zvlášť

  6. 100g mletého máku

  7. 1 balíček kypřícího prášku do pečiva

  8. 1 balení (215g)smetany

  9. Na přeliv:

  10. ½ kg červeného rybízu

  11. 200g hnědého cukru

  12. ½ vanilkového lusku

Instructions

  1. Uždíbneme kousek másla a vymažeme formu na bábovku. Vysypeme pohankovou moukou. Troubu předehřejeme na 180 stupňů.

  2. V míse důkladně vymixujeme změklé máslo spolu s hnědým cukrem a žloutky.

  3. Přidáme mák, obě mouky a kypřící prášek (mouky s práškem je lepší přesít přes cedník). Důkladně zamícháme a přilijeme smetanu. Znovu důkladně vymícháme.

  4. Bílky vyšleháme do pevného sněhu (poznáme to tak, že když mísu otočíme dnem vzhůru, ani se nehne, jak je pevný). Vzniklý sníh opatrně vmícháme do těsta.

  5. Vlijeme těsto do vymazané formy, uhladíme a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme přibližne 45 minut.

  6. Zkontrolujeme upečení klasickým testem špejlí- zapíchneme a vytáhneme-li ji čistou, bábovka je upečená. Já jsem teď upgradeovala své kuchyňské vybavení a zakoupila termometr na pečení- vypadá to take jako špejle, ale zabarvením ukáže, je-li těsto hotové či ne. Šikovná věc!

  7. Bábovku podávám nejradši s rybízovým přelivem- vůbec to ale není potřeba, je sama o sobě vlahá, vláčná a nadýchaná. Nicméně:

  8. Rybíz očistíme, opereme a dáme do kastrolu spolu s cukrem a trochou vody (tak, aby pokryla dno kastrolu). Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme cca 2 minuty.

  9. Hrnec z ohně odstavíme a přes cedník/síto rybíz propasírujeme. Pecek a šlupek se zbavíme, vzniklou rybízovou tekutinu vrátíme na sporák. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyndáme zrníčka a přidáme je k rybízu. Vaříme na mírném ohni zhruba 5 minut. Neměl by nám příliš zželírovat, naopak, ať nemáte marmeládu- je důležité, aby byl stále tekutý. Takže je třeba ho hlídat a případně stáhnout dříve. Servírujeme spolu s bábovkou.


FullSizeRender (1)
3 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Commentaires


profile_pic_medium-200x300.jpeg

O mně

Miluju jídlo a miluju vaření. Miluju všechno kolem jídla- koukat se na něj, čuchat si k němu, vymýšlet ho, skladovat ho, dávat ho.

Vaření pro mě funguje jako terapie- někdo si chodí zaboxovat, já se na pár hodit zavřu v kuchyni a dělám třeba pořádný, táhlý vývar. Nebo vykostím kuře, udělám ho s fáší, kostru vyvařím na polívku s mandlovými knedlíčky… Mozek si u toho odpočine, ruce pracují naučenými pohyby, hlava přemýšlí jenom o tom, jestli mám do těch knedlíčků petržel. A ke konci toho procesu, když už se celým bytem jenom táhnou takové ty domácí vůně, je uvnitř zase klid. čtěte více

  • Facebook Vylizanytalir.cz - bezlepkové recepty
  • Instagram Vylízaný talíř
  • Pinterest
talir insta  cover.png

© 2024 by Georges & Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page