top of page

10 receptů na novoroční detox

10 receptů na novoroční detox

Tradiční vánoční obžerství a silvestrovské orgie máme za sebou, zítra je zase všední den, a tak ideální čas nastartovat zase organismus do nějakého zdravějšího módu. Dala jsem dohromady 10 receptů, které vám v tomhle předsevzetí budou nápomocné. Syrovou zeleninu ovšem jezte pouze do cca čtvrté hodiny odpolední, pak se náš metabolismus zpomaluje a hází do nočního klidového režimu. Syrová zelenina a ovoce jsou velice těžké na trávení. Budou vám v břiše ležet a kvasit až do rána. Saláty proto jezte k obědu, k večeři si dejte dobrou krémovou polévku, kousek pečiva a kvalitní bílkovinu. Nechte trávicí trakt trochu odpočinout. K tomu alespoň dva litry čisté neperlivé vody denně, žádný alkohol, kofein a cukry, a vaše tělo bude za pár dní jako znovuzrozené.


SALÁT Z RŮŽIČKOVÉ KAPUSTY, PARMEZÁNU A CITRÓNU

SALÁT Z RŮŽIČKOVÉ KAPUSTY, PARMEZÁNU A CITRÓNU

100g růžičkové kapusty obsahuje 142% doporučené denní dávky vitamínu C, 147% vitamínu K, 17,5% železa, 15% kyseliny listové, 10% vlákniny a to všechno za pouhopouhých 45 kalorií.







QUICHE Z KVĚTÁKOVÉHO TĚSTA S FENYKLEM A KOKOSEM

QUICHE Z KVĚTÁKOVÉHO TĚSTA S FENYKLEM A KOKOSEM

O příznivých účincích fenyklu píšu o kousek níže, u fenyklového salátu s pomerančem. Tenhle recept je spíš zajímavý kvůli těstu- to je totiž z květáku. Pokud neznáte, doporučuji tento trend vyzkoušet. Dá se využít nejenom na quiche, ale třeba i na pizzu. Neobsahuje vůbec žádnou mouku (mandlová mouka jsou jemně namleté mandle), pouze zdravé, přírodní ingredience, ale mám ozkoušeno, že se po něm dělají boule za ušima i masožravcům.


SALÁT Z BELUGA ČOČKY S DRESINGEM Z PEČENÉHO ČESNEKU

SALÁT Z BELUGA ČOČKY S DRESINGEM Z PEČENÉHO ČESNEKU

Beluga čočka dostala své jméno díky podobnosti s kaviárem. Je drobná, lesklá a pevná- nic jako mazlavá zelená ze školní jídelny s párkem a omastkem. Díky tomu, že i po uvaření krásně drží tvar i barvu, je ideální ingrediencí do salátů, nematlá se a nerozpadá.Beluga čočka je taky ideální přílohou- třeba ke grilované rybě. Kromě toho ale navíc tahle perla mezi luštěninami obsahuje spoustu bílkovin a amino kyselin. 1 hrnek uvařené beluga čočky (zhruba ¼ hrnku suché) obsahuje 9g vlákniny, přičemž doporučená denní dávka je 25-35g; 13g bílkovin a 20% denní dávky železa. To všechno za pouhopouhých 170 kalorií. Ideální volba pro všechny s vyšším cholesterolem, cukrovkou či prostě všem, kdo si zrovna hlídají váhu.


MRKVOVÁ POLÉVKA S KOKOSEM A ZÁZVOREM

MRKVOVÁ POLÉVKA S KOKOSEM A ZÁZVOREM

Jelikož sluníčko a teplo se nám ještě chvíli neohlásí, je třeba se pořádně zahřát zevnitř. Asi každý má svůj oblíbený recept na mrkvovou polévku. Pokud ne, doporučuju tenhle. Zázvor, kokos, chilli paprička, to všechno dá mrkvi ten správný twist, ten správný náboj, že se z mrkvové polívky stane něco extra, co naservírujete návštěvě a ta bude tak zírat, že se bude nenápadně snažit vylízat talíř, aby to nikdo neviděl. Krémová polévka je navíc ideální potravou pro náš trávicí trakt, když ho chceme nechat trochu odpočinout. Ideální k večeři.



FENYKLOVÝ SALÁT S POMERANČEM A LÍSKOVÝMI OŘÍŠKY

FENYKLOVÝ SALÁT S POMERANČEM A LÍSKOVÝMI OŘÍŠKY

Kombinace oliv a pomeranče je nepřekonatelná, a opražené oříšky, ty zas tak krásně voní… No a teď si vemte, jak je fenykl neuvěřitelně zdravý – obsahuje 14% DDD vitamínu C, 11% vlákniny, tzn. že funguje i jako skvělá prevence rakoviny tlustého střeva, 10% draslíku, 6% kyseliny listové, a je jedinečným zdrojem ftalidů, polyacetylenů a kuraminů, tedy látek, které chrání před rakovinou. Účinky fenyklu znaly již starověké civilizace- Egypťané, Arabové a Číňané- na břišní křeče, proti nadýmání, odvar z fenyklu se pak používal při různých zánětech a infekcích; působí totiž antibakteriálně a antimykoticky.


SALÁT Z QUINOY A ČERVENÉ ŘEPY

SALÁT Z QUINOY A ČERVENÉ ŘEPY

Červená řepa je skvělým zdrojem draslíku, magnezia, železa, vitamínu A, B6, C a také kyseliny listové. Je také dokázáno, že látky obsažené v červené řepě pomáhají snižovat krevní tlak a s ním spojená onemocnění. Quinoa kromě magnézia a železa obsahuje skoro dvakrát tolik vlákniny než ostatní obiloviny (ale je přirozeně bezlepková!), riboflavin (vitamin B2), zinek, a navíc má velice nízký glykemický index. Skvělá kombinace chuti a zdraví.


CHIA PUDDING

CHIA PUDDING

Semínka chia jsou takový malý nutriční zázrak, na který přišli už Aztékové před několika tisíci let. Jsou nabušené omega 3 mastnými kyselinami (kardiovaskulární systém), vápníkem, vlákninou, železem, fosforem, magnesiem…




JAPONSKÝ OKURKOVÝ SALÁT

JAPONSKÝ OKURKOVÝ SALÁT

Sníst okurku je skoro jako vypít sklenici vody- ve 250 g se jí totiž nachází až 240 g, tedy 96 % její hmotnosti, přičemž obsahuje jenom 13 kcal/100 g. Okurka dále obsahuje provitamin A a vitaminy B, C a E, vysoce zásadité minerály — draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo, ale také stopové prvky, především síru. Okurky neutralizují nadměrně kyselý odpad produkovaný tělem po konzumaci jídel živočišného původu a usnadňují vylučování odpadních látek z krevního řečiště močí nebo pokožkou.



BEZLEPKOVÝ CUKETOVÝ GRATIN PODLE JULIE CHILD

BEZLEPKOVÝ CUKETOVÝ GRATIN PODLE JULIE CHILD

Cuketa obsahuje řadu vitaminů a cenných minerálních látek, jako jsou kupříkladu hořčík a draslík. Je bohatá na vlákninu, vodu, má nízkou energetickou hodnotu a podporuje trávení. Ovlivňuje také vylučování vody z těla, pomáhá tělu zbavovat se kyselin, spolupůsobí při hubnutí, zvyšuje peristaltiku střev a tím odstraňuje jejich ochablost a zácpu. Prospívá při dyspepsii (porucha trávení), gastritidě, dráždivém tračníku, kolitidě (zánět tlustého střeva).



SEMÍNKOVÝ CHLÉB S PSYLLIEM

SEMÍNKOVÝ CHLÉB S PSYLLIEM

Tento chleba je kapitola sama pro sebe. Je nadupaný zdravím, protože je v podstatě jenom ze semínek a ořechů. Dýně, slunečnice, chia semínka, mandle… Nebo prostě co zrovna doma máte. Navíc obsahuje jednu veledůležitou ingredienci, a to je psyllium. Psyllium samotné vám hodně pomůže, pokud trpíte zácpou- nasákne do sebe vodu ve střevech a pomůže se jim vyprázdnit. Ale tenhle chleba tak nefunguje, ten je jenom strašně dobrý





Všechny fotografie v tomto příspěvku fotila skvělá Berta a buldok: www.bertabuldok.com

1 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comments


profile_pic_medium-200x300.jpeg

O mně

Miluju jídlo a miluju vaření. Miluju všechno kolem jídla- koukat se na něj, čuchat si k němu, vymýšlet ho, skladovat ho, dávat ho.

Vaření pro mě funguje jako terapie- někdo si chodí zaboxovat, já se na pár hodit zavřu v kuchyni a dělám třeba pořádný, táhlý vývar. Nebo vykostím kuře, udělám ho s fáší, kostru vyvařím na polívku s mandlovými knedlíčky… Mozek si u toho odpočine, ruce pracují naučenými pohyby, hlava přemýšlí jenom o tom, jestli mám do těch knedlíčků petržel. A ke konci toho procesu, když už se celým bytem jenom táhnou takové ty domácí vůně, je uvnitř zase klid. čtěte více

  • Facebook Vylizanytalir.cz - bezlepkové recepty
  • Instagram Vylízaný talíř
  • Pinterest
talir insta  cover.png

© 2024 by Georges & Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page