Bezlepkový velikonoční mazanec
 
 
Ingredients
  • 550g bezlepkové mouky univerzální (já používám Schärtz)
  • 350 ml mléka
  • 150g cukru krystal
  • cukr moučka na vysypání formy
  • 4 vejce
  • 150g změklého másla
  • hrst rozinek
  • hrst plátků mandlí
  • kostka droždí
  • panák rumu
  • špetka kurkumy
  • špetka soli
Instructions
  1. Rozinky namočíme do rumu.
  2. ml mléka ohřejeme, přidáme lžíci cukru a rozdrobíme do něj droždí. Dáme vykynout kvásek do trouby vyhřáté na 50 stupňů.
  3. Máslo ideálně v robotu rozhněteme s prosátou moukou. Přidáme sůl, kurkumu, zbytek cukru krystal, rozinky i s rumem, trochu mandlí, 3 vejce a zbytek mléka. Vyhněteme ve vláčné těsto.
  4. Do těsta opatrně přidáme vzešlý kvásek.
  5. Těsto v míse přikryjeme utěrkou a dáme kynout do trouby. Kynout potřebuje minimálně hodinu, spíše hodinu a půl.
  6. Mezitím vymažeme dortovou formu máslem a vysypeme moučkovým cukrem.
  7. Vykynuté těsto přesuneme do formy.
  8. Poslední vajíčko rozšleháme a mašlovačkou mazanec vajíčkem potřeme.
  9. Posypeme mandlemi a moučkovým cukrem. Vytvoří se pak parádní sladká kůrčička.
  10. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů zhruba 35 minut.
Recipe by Vylizanytalir.cz at https://vylizanytalir.cz/bezlepkovy-velikonocni-mazanec/