Přiznám se, že když jsem před pár lety dělala tuhle dobrotu poprvé, sežrala jsem ji rovnou z mísy na posezení. Hned. Všechno. A bez výčitek. Dneska už jsem schopná dojít tak daleko, že si ji třeba i namažu na chleba. Když jsem rychlá. Fantastický taky je vydloubnout šťopku z jahod, udělat tam trošku větší dírku a Nutellou ji naplnit. Plněný jahody Nutellou! Děti budou nadšený, a vy nebudete mít pocit, že do sebe ládujou zbytečný cukry a celou řadu jistě velice zdravých Éček, o palmovém oleji nemluvě. Nebo na lívance. Do zmrzliny. Anebo prostě jen tak, jako to jím já.
Tahle zdravá Nutella je na rozdíl od té z obchodu skutečně z lískových oříšků, a jinak obsahuje jenom kakao a javorový sirup. Nad kvalitou všeho máte kontrolu a víte tak přesně, co mlsáte. Po netu a blozích běhá poslední dobou několik různých variant na Nutellu- s rozpuštěnou čokoládou kupříkladu, tuhle mám ale vyzkoušenou a chutná mi ze všech nejvíc. Jinak pardon, že na fotkách vyšla tak tmavě, ve skutečnosti to není taková tragédie a není tak tmavá, ale prostě halt někdy není to nejlepší světlo 🙂
Jo, a recept na tuhle parádní bezlepkovou Šumavu pošlu příští týden.
- 3 hrnky lískových oříšků
- ½ hrnku javorového sirupu
- 3 lžíce kakaa
- cca ½ hrnku vody
- (případně trochu kokosového oleje, plánujete-li Nutellu sníst hned, ale není nutné)
- Předehřejte troubu na 160. Na plech vyložený pečícím papírem v jedné vrstvě nasypejte oříšky. Dejte to vyhřáté trouby a pečte 12-15 minut, dokud nemají popraskané šlupičky a krásně nevoní. Bacha, čas od času to zkontrolujte, mají tendenci se rychle na povrchu pálit.
- Nasypte je do čisté utěrky, tu jakoby uzavřete a třete, abyste se zbavili šlupek. Vyberte oloupané oříšky (nemusí to být na 100 procent, jak to půjde, něco na nich samozřejmě zůstane a to nevadí) a vhoďte do mixéru.
- A teď to přichází. Obrňte se trpělivostí. Takhle se vyrábí víceméně jakékoliv oříškové máslo (mandlové, kešu...), a člověk musí vydržet tendence tam přidat trochu oleje a trochu to naředit. Nebojte, chce to jenom čas. Musíte mixovat opravdu dlouho, dokud ořechy nepustí oleje, které mají v sobě. Pak vznikne krásná pasta. Mixovat musíme alespoň deset minut.
- Přidáme javorový sirup a kakao a znovu mixujeme, dokud se tyto tři ingredience důkladně nespojí.
- Poté začneme postupně, po troškách, přidávat vodu. Někdy není vůbec nutná, někdy ano, je to pokaždé jiné. Záleží na konzistenci, ale jde o to, aby se Nutella dobře mazala a nebyla příliš tuhá. Přidejte tedy tolik, kolik se vám bude zdát tak akorát, max. to bude tak zhruba ½ hrnku.
- Můžete samozřejmě přidat trošku kokosového oleje, jak říkají různé recepty, co kolují po internetu, ale je třeba mít na paměti, že pak Nutellu nemůžete skladovat v lednici, resp. před jejím použitím ji musíte dostatečně dlouho dopředu vyndat, aby to stihlo roztát.
Alča says
2.10.2015 at 06:35Vynikající! A ani to nebylo nic složitého.
Ivana says
2.1.2016 at 22:27Mohla byste mi prosím upřesnit – pokud uvádíte v receptech dávkování „hrnek“ , jaký objem máte na mysli – 250 ml? Ještě jsem podle vašich návodů nic nepřipravovala, ale už jich mám několik vybraných a moc se na ně těším ?.
admin says
3.1.2016 at 17:52Dobrý den Ivano, je pravda, že to nikde nespecifikuji- používám americké „cups“, odměrky, které prodávají všude možně, naposledy jsem je tady v ČR kupovala na chalupu v nějakém supermarketu 🙂 Jeden tento hrnek je zhruba 240 ml. Tyhle odměrky jsou děsne praktické, poskládané do sebe a na každou míru je jedna odměrka- 1 hrnek, půlka, 1/3… Tak doufám, že Vás moje recepty budou bavit- a hlavně že Vám bude chutnat! Terezie
Andrej Kos says
26.1.2016 at 16:53Nugeta – ta nas Ceska je pro mne mnohem lepsi nez nutella. Pred par dny jsem zrovna koupil v Bille v akci 20 krabicek nugety – tech 340 gramovych 🙂
Na nugetku by recept nebyl?? Nebo jak te Vasi „netelle“ dat tu uzasnou arasidovou nugetkovou chut? 😀
Petra Č. says
27.4.2016 at 17:25Je skvělá. Diky za recept. Jen se chci zeptat, jak dlouho Vám vydrží bez ledničky? (Samozřejmě pokud se nesni hned když je tak dobrá:-) ) Nebo skladujete v ledničce?
Diky moc
admin says
28.5.2016 at 09:10Mám radost, že chutná 🙂 Upřímně nemám úplně zkušenost, nikdy mi dlouho nevydrží :/ Většinou ji sním víceméně rovnou. Jednou jsem udělala celý kýbl a měla ji déle, skladovala jsem v ledničce. Jen ty oleje v chladu ztuhnou, takže ji musíte z lednice vyndat s předstihem…
Majka says
14.9.2016 at 08:16Jaké množství se z udávané dávky vyrobí? Děkuji
admin says
15.9.2016 at 11:56Dobrý den Majko, bude to jedna větší sklenice. Doufám, že Vám bude chutnat! Dejte vědět! Moc zdravím, T.
Valerie says
19.5.2019 at 14:51Prosím o radu mohu použít třeba agavový sirup ? nebo je opravdu nutné použít ten javorový moc děkuji za odp.