A máme tu podzim. Rozhodla jsem se ho oslavit krásně vláčným švestkovým koláčem. Je bez cukru (když do drobenky nepřidáte čokoládu a nepoprášíte moučkovým cukrem, případně pro děti do dvou let, když nemáte ozkoušeno, vynecháte mák, je to ideální koláč i pro malé děti), pouze slazený medem, ale v chuti to neznamená žádný kompromis. Švestky jsou jemně nakyslé, těsto vláčné, a ta čokoláda v drobence… Už jenom hrnek čaje, deku, krb a dobrou knížku a venku může být klidně listopad.
- 6 vajec
- 200g mandlové mouky
- 4 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
- 80g kokosového oleje
- 180g změklého medu
- 5 lžic mletého máku
- cca 10 švestek, rozpůlených a vypeckovaných (klidně můžete dát i víc)
- Na drobenku:
- 20g nasekané kvalitní hořké čokolády (1 řádek)
- 20g másla
- 30g mandlové mouky
- Rozehřejte troubu na 180 stupňů.
- Oddělte bílky a žloutky, bílky vyšlehejte se špetkou soli na tuhý sníh.
- Žloutky vyšlehejte do pěny s medem a poté pomalu vmíchejte změklý kokosový olej. Opatrně vmíchejte do bílkového sněhu.
- Mandlovou mouku s práškem do pečiva a mákem opatrně vmíchejte do těsta.
- Dortovou formu o průměru 23cm vyložte pečícím papírem a těsto do ní rovnoměrně vlijte.
- Všechny ingredience na drobenku rukama smíchejte dohromady a drobenku vypracujte.
- Dort poklaďte švestkami a zasypejte drobenkou.
- Dejte péct do vyhřáté trouby na cca 40-50 minut (vyzkoušejte propečenost špejlí).
Pavlína says
1.3.2020 at 12:57Výborný recept. Při pečení těsto nádherně vonělo. Dokážu si jej představit jako základní těsto pro další obměny receptu. Drobenka je jedinečná. Obdivuji Vaši trpělivost při dosahování tohoto skvělého výsledku.