Tropický víkend je za námi a já mám pořád na keřích asi tak tunu rybízu. Měli jsme na návštěvě rodiče, takže ideální příležitost upéct pořádnej poctivej chalupářskej koláč- nic náročnýho na přípravu, aby člověk netrávil věčnost v kuchyni, když je tak hezky a je venku z Prahy, ale zase aby to trošku překvapilo. Jako dítě jsem rybízový koláče nesnášela- byly kyselý a jedli jsme je tak nějak z musu. Jenže teď už jsem velká a ten rybíz se přeci MUSÍ nějak spotřebovat! J Vyřešila jsem tento problém šalamounsky. Použila jsem bílej rybíz a přidala hodně kokosu. A to dokonce i do drobenky. Pro ty z vás, co bezlepkovou nedrží, dejte normálně 220g hladký mouky a míň kokosového oleje- tak 40ml. Tak šťastnou nohou do dalšího prázdninovýho týdne!
- 120g pohankové mouky (+ na vysypání formy)
- 100g rýžové mouky
- ½ prášku do pečiva
- 180g třtinového cukru (+ lžíce na drobenku)
- 120g strouhaného kokosu (+ 30g na drobenku)
- 3 vrchovaté (hodně) lžíce bílého jogurtu
- 200g změklého másla (+ na vymazání formy a 30g na drobenku)
- 60ml kokosového oleje (nemáte-li, dejte jenom 240g másla)
- 4 vejce
- Předehřejeme troubu na 160 stupňů.
- V míse ušleháme změklé máslo, cukr, obě mouky, kypřící prášek, kokos, vejce a jogurt. Všechno naráz, nemusíte se s tím moc babrat.
- Do těsta vmícháme 300g rybízu.
- Vlijeme do vymazané a vysypané formy.
- Navrch poklademe ještě 3 hrsti rybízu- podle velikosti formy, tak nějak od oka.
- Dáme do trouby a pečeme cca 45-50 minut.
- Mezitím smícháme ingredience na drobenku- 30g strouhaného kokosu, lžíci cukru a 30g změklého másla.
- Koláč vyndáme z trouby, posypeme drobenkou a ještě tak půl hodiny pečeme. Ozkoušíme špejlí, jestli je těsto pořádně propečené- píchneme ji doprostřed a vytáhneme-li ji suchou, můžeme ho z trouby vyndat.
- Pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme.
Napsat komentář