top of page

Bezlepkové makové muffiny s rebarborou

Aktualizováno: 4. 1. 2024

Kdo by nemiloval muffiny. Voňavé, ještě teplé, právě vytažené z trouby. Se šlehačkou na dezertní talířek, se sladkým krémem navrch, anebo jen tak na cestu do ruky. Dětem na narozeninovou party anebo s sebou na sváču.

Dneska mám pro vás recept na bezlepkové muffiny, navíc bez cukru a bez laktózy, ale úplně stejně voňavé a vláčné. Tyhle muffiny obsahují chia semínka, známý poklad aztéckých běžců- podle pověsti jim hrst dodala energii na celý den. Tahle malá semínka šalvěje španělské totiž obsahují 5 krát více vápníku než mléko, 3 krát více železa než špenát a 15 krát více hořčíku než brokolice. Obsahují omega-3 mastné kyseliny, hořčík, fosfor, zinek, draslík, železo a také rostlinný vápník, který se navíc dobře vstřebává díky bóru. Pomáhají při fyzické aktivitě a stresu a fungují jako úžasné antioxidanty.

Mák je zase vynikajícím zdrojem B-komplex vitamínů jako je thiamin, kyselina pantotenovou, pyridoxin, riboflavin, niacin a kyselina listové. Obsahuje také minerální látky jako železo, měď, zinek a hořčík.

Porce rebarbory zase poskytuje mimo jiné 45% denní dávky vitaminu K, který podporuje zdravý růst kostí, vitaminy A a C.

V receptu jsem nepoužila cukr, ale javorový sirup- pokud nijak nepracujete na eliminaci rafinovaného cukru ze svého jídelníčku, klidně ho tam dejte.

Další důkaz, že jíst zdravě neznamená jíst chuťovým buňkám navzdory!


FullSizeRender

Ingredients

  1. 1 ½ hrnku bezlepkové mouky (používám směs, ale můžete použít třeba rýžovou)

  2. ½ hrnku mandlové mouky

  3. 2 lžičky prášku do pečiva

  4. ½ lžičky jedlé sody

  5. 2 vejce

  6. 1 hrnek javorového sirupu (nebo cukru)

  7. 2 hrnky mletého máku

  8. 1 ½ hrnku (150g) nadrobno nakrájené rebarbory

  9. 5 lžic kokosového oleje

  10. 3 lžíce chia semínek (a ¼ hrnku vody na namočení, jsou to cca 4 lžíce)

  11. 1 lžička vanilkového extraktu (či 1 vanilkový lusk)

  12. hrst nasekaných mandlí na posypání

Instructions

  1. Chia semínka smícháme s ¼ hrnku vody a necháme alespoň 15 minut odležet a nasát.

  2. Předehřejeme troubu na 180 stupňů.

  3. Smícháme všechny suché ingredience- mouky, prášek do pečiva, jedlou sodu a mák.

  4. V další míse rozšleháme vejce s javorovým sirupem a přidáme “mokré” ingredience- kokosový olej, gel z chia semínek a vanilkový extrakt.

  5. Do mísy s „mokrými“ ingrediencemi postupně vmícháme ty suché, až nám vznikne homogenní směs.

  6. Do těsta vmícháme najemno nakrájenou rebarboru.

  7. Plech na muffiny vyložíme košíčky a plníme je zhruba do ⅔. Každý posypeme nasekanými mandlemi.

  8. Dáme do trouby a pečeme zhruba 30 minut, dokud nejsou zlatavé.

  9. Nejlepší jsou třeba se šlehačkou, pocukrované moučkovým cukrem.


makove_muffiny

1 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comments


profile_pic_medium-200x300.jpeg

O mně

Miluju jídlo a miluju vaření. Miluju všechno kolem jídla- koukat se na něj, čuchat si k němu, vymýšlet ho, skladovat ho, dávat ho.

Vaření pro mě funguje jako terapie- někdo si chodí zaboxovat, já se na pár hodit zavřu v kuchyni a dělám třeba pořádný, táhlý vývar. Nebo vykostím kuře, udělám ho s fáší, kostru vyvařím na polívku s mandlovými knedlíčky… Mozek si u toho odpočine, ruce pracují naučenými pohyby, hlava přemýšlí jenom o tom, jestli mám do těch knedlíčků petržel. A ke konci toho procesu, když už se celým bytem jenom táhnou takové ty domácí vůně, je uvnitř zase klid. čtěte více

  • Facebook Vylizanytalir.cz - bezlepkové recepty
  • Instagram Vylízaný talíř
  • Pinterest
talir insta  cover.png

© 2024 by Georges & Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page