Ingredients
  • 6 hrnků fazolí (namočených, červená ledvina či černé)
  • 2 konzervy loupaných rajčat
  • 1 velká cibule, nakrájená najemno
  • 3 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 červená paprika, nakrájená
  • 1 větší mrkev, nakrájená na drobné kousky
  • 1 větší petržel nakrájená na drobné kousky
  • půl tabulky kvalitní hořké čokolády
  • bobkový list
  • sůl, pepř
  • lžička mletého kmínu
  • lžička maďarské papriky
  • lžička oregana
  • případně (nemusí být):
  • 1 malý hrnek espressa
  • deci těžkého červeného vína
Instructions
  1. Nejdříve začneme fazolemi- pokud nemáte konzervované, večer předem namočíme ve vodě.
  2. Ve středně velkém kastrolu rozehřejeme lžíci olivového (kokosového...) oleje a necháme na něm cibuli zesklovatět.
  3. Přidáme všechno koření, promícháme a necháme provonět.
  4. Přidáme najemno nakrájenou mrkev, petržel, papriku a řapíkatý celer. Promícháme, lehce osmahneme.
  5. Na závěr přidáme fazole a rajčata a zalijeme vodou či vývarem.
  6. Necháme tak 30 minut pod pokličkou za občasného míchání dusit.
  7. Vmícháme rozlámanou čokoládu, kávu a červené víno a dusíme dalších 15 minut- dokud nejsou fazole měkké. Dosolíme a dopepříme, můžeme podávat se zakysanou smetanou či bílým jogurtem, případně čerstvým koriandrem.
Recipe by Vylizanytalir.cz at https://vylizanytalir.cz/chilli-za-ktere-vam-telo-podekuje-a-voni-po-cokolade/