Ingredients
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • ½ hrnku rýžové mouky
  • 250g másla
  • 180g hnědého cukru (plus moučkový na pocukrování)
  • 6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
  • 100g mletého máku
  • 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
  • 1 balení (215g)smetany
  • Na přeliv:
  • ½ kg červeného rybízu
  • 200g hnědého cukru
  • ½ vanilkového lusku
Instructions
  1. Uždíbneme kousek másla a vymažeme formu na bábovku. Vysypeme pohankovou moukou. Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
  2. V míse důkladně vymixujeme změklé máslo spolu s hnědým cukrem a žloutky.
  3. Přidáme mák, obě mouky a kypřící prášek (mouky s práškem je lepší přesít přes cedník). Důkladně zamícháme a přilijeme smetanu. Znovu důkladně vymícháme.
  4. Bílky vyšleháme do pevného sněhu (poznáme to tak, že když mísu otočíme dnem vzhůru, ani se nehne, jak je pevný). Vzniklý sníh opatrně vmícháme do těsta.
  5. Vlijeme těsto do vymazané formy, uhladíme a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme přibližne 45 minut.
  6. Zkontrolujeme upečení klasickým testem špejlí- zapíchneme a vytáhneme-li ji čistou, bábovka je upečená. Já jsem teď upgradeovala své kuchyňské vybavení a zakoupila termometr na pečení- vypadá to take jako špejle, ale zabarvením ukáže, je-li těsto hotové či ne. Šikovná věc!
  7. Bábovku podávám nejradši s rybízovým přelivem- vůbec to ale není potřeba, je sama o sobě vlahá, vláčná a nadýchaná. Nicméně:
  8. Rybíz očistíme, opereme a dáme do kastrolu spolu s cukrem a trochou vody (tak, aby pokryla dno kastrolu). Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme cca 2 minuty.
  9. Hrnec z ohně odstavíme a přes cedník/síto rybíz propasírujeme. Pecek a šlupek se zbavíme, vzniklou rybízovou tekutinu vrátíme na sporák. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyndáme zrníčka a přidáme je k rybízu. Vaříme na mírném ohni zhruba 5 minut. Neměl by nám příliš zželírovat, naopak, ať nemáte marmeládu- je důležité, aby byl stále tekutý. Takže je třeba ho hlídat a případně stáhnout dříve. Servírujeme spolu s bábovkou.
Recipe by Vylizanytalir.cz at https://vylizanytalir.cz/bezlepkova-makova-babovka-s-rybizovym-prelivem/