Ingredients
  • 3 mrkve
  • 1 pórek
  • ½ balení rukoly
  • 1 hrnek beluga čočky
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • balzamico ocet
  • lžíce hnědého cukru
  • kokosový olej
  • citronová šťáva
  • sůl, pepř
Instructions
  1. Předehřejeme troubu na 200 stupňů.
  2. Pórek zbavíme bubáka a oschlých konců, očistíme, omyjeme a nakrájíme na půlkolečka (nejdřív celý podélně a pak každou půlku zvlášť, půlkolečka ať jsou tak ½ cm široká). Očistíme mrkev a nakrájíme šikmo na půlkolečka, klidně trochu větší.
  3. Česneku ukrojíme bubáky, aby šel po upečení dobře vyndávat. Mrkev osolíme, opepříme, zakapeme kokosovým olejem a dáme vše do trouby péct na nějakých 20 minut- dokud obojí není měkké (česnek musí být úplně měkkounký).
  4. Do hrnce dáme vařit osolenou vodu. Jakmile začne bublat, přidáme čočku a vaříme zhruba 20 minut, dokud není al dente- musí být stále trošku pevná, ale zase aby nebyla nedovařená- pak byste díky kyselině fytové měli pěkně nafouknutá břicha. Zkoušejte a ochutnávejte, každá může vařit trošku jinak dlouhou dobu.
  5. V mezidobí v pánvi rozehřejeme 2 lžíce kokosového oleje a orestujeme na nich pórek. Opepříme, a jakmile je změklý, přidáme 3 lžíce balzamica a lžíci cukru a necháme zkaramelizovat. Ihned odstavíme z plotny.
  6. Pórek v míse smícháme s uvařenou čočkou a upečenou mrkví a necháme lehce vychladnout.
  7. Mezitím zmixujeme dohromady pečený česnek (bez šlupky, samozřejmě), dijonskou hořčici, trochu citronové šťávy, případně cukr podle chuti, a cca 3 lžíce kokosového oleje. Dochutíme solí a pepřem a dobře vmícháme do zeleniny spolu s rukolou.
Recipe by Vylizanytalir.cz at http://vylizanytalir.cz/salat-z-beluga-cocky-s-dresingem-z-peceneho-cesneku/