Ingredients
  • 2 lilky
  • ½ stroužku česneku (či podle chuti)
  • ¼ hrnku řeckého jogurtu
  • citron
  • mořská sůl
  • olivový olej
  • půl červené papriky
  • případně čerstvá petržel či koriandru na ozdobu
Instructions
  1. Lilky omejeme a pořádně osušíme. Vezmeme vidličku a po celé délce a ze všech stran je pěkně propícháme. To je důležitý, aby nám při pečení nepopraskaly a nezadělaly celou troubu. To byste na tenhle dip asi fakt nevzpomínali v dobrým :)
  2. Troubu rozpálíme na maximum, lilky dáme na pečící papír, pokapeme olivovým olejem (taky ze všech stran), a strčíme do trouby. Pečeme na maximum nějakých 15 minut, pak teplotu snížíme na 180. Celková doba pečení je zhruba 30 minut. Že jsou hotové poznáte tak, že když je vezmete za stopku tak ta odpadá, jsou úplně měkké a mají pěkně ztmavlou šlupku.
  3. Vyndáme z trouby, odkrojíme šťopku a celé oloupeme. „Masíčko“ nasekáme nahrubo, necháme trochu vystydnout a dáme do mixéru či robota. Přidáme utřený česnek, jogurt, citronovou šťávu, pár lžic olivového oleje a sůl. Mixujeme do hladké pasty, ochutnáme, případně dosolíme.
  4. Papriku nasekáme na co nejmenší kousky a do dipu vmícháme.
  5. Servírujeme zakápnuté olivovým olejem, případně posypané čerstvými bylinkami.
Recipe by Vylizanytalir.cz at https://vylizanytalir.cz/dip-z-grilovaneho-lilku-a-la-baba-ganoush/