Bezlepkové gnocchi se špenátem a riccotou
 
 
Ingredients
  • Gnocchi:
  • 900g škrobových brambor
  • 1 hrnek rýžové mouky
  • ½ hrnku cizrnové mouky
  • 2 velká vejce
  • lžička soli
  • Omáčka:
  • 500g čerstvého špenátu
  • 1 malá cibule, nasekaná najemno
  • 1 stroužek česneku, utřený
  • 120g ricotty
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • případně parmezán
Instructions
  1. Předehřejte troubu na 200 stupňů. Brambory omyjte, ale neloupejte. Propíchejte každou vidličkou a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Nechte péct doměkka, zhruba hodinu. Poté je vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout.
  2. Smíchejte obě mouky dohromady a směsí poprašte pracovní plochu.
  3. Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte vejce a sůl a všechno dobře vidličkou promíchejte.
  4. Do brambor postupně vmíchejte mouku. Těsto by mělo být pevné a už by se nemělo lepit. Mouku přidávejte postupně, možná nebude ani všechna potřeba. Těsto můžete otestovat- nechte vařit trochu vody a jeden kousek těsta uvařte- má držet pěkně při sobě a neblemcat).
  5. Hotové těsto rozdělte na čtvrtiny a každou čtvrtinu ještě na čtvrtiny. Vezměte si jeden kousek a zbytek přikryjte mokrou utěrkou. Vyválejte váleček a nakrájejte na kousky. Každý kousek trošku zmáčkněte vidličkou.
  6. V téhle fázi můžete gnocchi klidně zamrazit. Nejdřive dejte gnocchi poprášené moukou na pečicí papír a celé to dejte do mrazáku. Jakmile zmrznou, můžete je normálně sesypat do pytlíku.
  7. Ve velkém hrnci dejte vařit osolenou vodu, jakmile začnš vařit, vhoďte gnocchi- měly by se vařit zhruba 3 minuty, měly by plavat, trvá to (ochutnávejte- je to opravdu plus minus).
  8. Na rozpáleném oleji osmahněte do sklovata cibulku, po chvíli přihoďte česnek.
  9. Přidejte špenát (záleží na velikosti pánve, jestli se nevejde všechen naráz, dejte půlku, počkejte až zavadne (celkem cca 2-3 minuty) a přidejte druhou. Špenát by neměl být příliš mokrý, aby v pánvi nebylo moc vody- případně ji odlejte.
  10. Přidejte ricottu a dobře vmíchejte do špenátu.
  11. Okořeňte muškátovým oříškem, dosolte podle chuti a čerstvě namletým pepřem.
  12. Promíchejte s gnocchi, servírujte případně posypané parmezánem.
Recipe by Vylizanytalir.cz at https://vylizanytalir.cz/bezlepkove-gnocchi-se-spenatem-a-riccotou/